Taking Off (1971)

taking_off_2

režie: Miloš Forman, scénář: Miloš Forman, Jean Claude Carriére, John Guare, John De Klein, kamera: Miroslav Ondříček, střih: John Carter, hrají: Lynn Carlin, Buck Henry, Georgia Engel, Tony Harvey, Audra Lindley

 

35 mm, barevný

 

Film:

 

Larry (Buck Henry) a Lynn (Lynn Carlin) Tynovi jsou američtí manželé středního věku žijící ve střední třídě. Zoufale hledají svou patnáctiletou dceru, která se ztratila. Netuší, že utekla do East Village na casting do pěvecké soutěže. Rodiče dceru nenajdou a přidají se k sdružení rodičů uprchlých dětí a ocitnou se na party, kde se pod vedením jisté máničky učí kouřit trávu.

 

Forman původně film napsal pro Paramount, inkasoval zálohu a pracoval na filmu. Jenže ukázalo se, že nikoho z Paramountu film nebaví. Producenti byli shovívaví a nabídli režisérovi film GalileoRodem Steigerem a honorář. Forman odmítl. Ve smlouvě měl klauzuli, že pokud Paramount film odmítne, má právo od něj scénář odkoupit za náklady. Forman počítal, že by to mohlo být tak za 30 možná 40 000 dolarů. Jenže ouva.

taking_off_3

Producent měl klauzuli, že dostane 50 000 bez ohledu, zda se film bude točit nebo ne a těch kostlivců tam bylo víc. Nakonec si mohl Forman odkoupit film za 140 000 dolarů, které neměl. Vzpomněl si, že za promarněnou investici 70 000 dolarů od Carla Pontiho za Hoří, má panenko, kdy ho málem komunisti zavřeli a nyní začíná v nové zemi s dvojnásobným mankem. Není divu, že se psychicky zhroutil.

 

Po úspěších filmů Easy Rider a podobných laciných snímků, které vydělaly jmění uvolnilo studio Universal milion dolarů na každý projekt, který vypadal, že by mohl také něco vydělat. Formanova známá Helen Scott mu o této možnosti řekla a zavolala jednomu známému. Forman odletěl z New Yorku do Los Angeles svůj projekt představit. Forman producentům přehrál celý film, všechny role, zkrátka dle jeho slov největší herecký výkon v jeho životě. Po návratu do New Yorku, měl telegram. Universal ten film vyrobí. Forman obsadil do hlavní role Bucka Henryho, jinak výborného scenáristu, jenž se naprosto vymyká studiové produkci v Hollywoodu vůbec a film natáčel

taking_off_4

Forman obsadil, co nejvíc kamarádů, aby film udržel v limitovaném rozpočtu. Universal dal milion, ale muselo se odečíst 150 tisíc pro Paramount, nakonec se film vyrobil za 810 000, ale šetřilo se, kde se dalo. Hetrci hráli zdarma a ve svých vlastních šatech, které jim vybírala kostýmní návrhářka.

Formanův rukopis je jasný od prvního záběru, chápu, že na natáčení musela být i legrace. Forman řekl, že to byla nádherná práce. Všichni byli upřímní, nezkažení, zkrátka legrace přátel. A po pravdě ten výsledný film vůbec není špatný, naopak. Pokud mám srovnat třeba se Sugarlandským expresem od Spielberga, tak tohle mě bavilo víc.

Miloš Forman

Snímek Taking Off naplival středostavovské Americe do tváře, ukázal věci, které se neodpouští a diváci ho za to vytrestali svou nejsilnější zbraní – nezájmem. Forman byl sice s výsledkem spokojený, stejně jako New York Times, ale zatímco kritika občas utrousila vlídné slovo, tak snímek Taking Off brzy zmizel z pláten kin. Přesto tomuto filmu zkuste dát šanci. Není vůbec špatný.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist