V zajetí démonů (2013)

the-conjuring001

The Conjuring, USA 2013, režie: James Wan, scénář: Chad Hayes a Cary F. Hayes, kamera: John R. Leonetti, střih: Kirk Morri, hudba: Joseph Bishara, hrají: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Lili Taylor, Ron Livingston, Joey King, Mackenzie Foy, Sterling Jerins, Steve Coulter, Shanley Caswell, Hayley McFarland, Kyla Deaver, Shannon Kook

112 minut, 2.35:1, ARRIRAW a digitál (2K), D-Cinema a 35 mm, barevný

Film:

Harrisville, tak zní nové místo na horrorové mapě, které si od léta 2013 budou navždy pamatovat milovníci horroru po celém světě. Přesně tam se totiž odehrává „V zajetí démonů“, film natočený podle skutečných událostí, který vypráví hrůzný příběh světově proslulých vyšetřovatelů paranormálních jevů Eda a Lorraine Warrenových, jež byli pozváni na odlehlou farmu, aby pomohli rodině terorizované temnými silami. V nejhrůzostrašnějším případu svého života, jenž jinak celkem mediálně sdílní Warrenovi tajili po celá tři desetiletí, jsou Warrenovi nuceni utkat se s mocnou démonickou bytostí.

Film byl natočen podle záznamů, které o případu pořídil manželský pár vymítačů démonů Ed a Lorraine Warrenovi v podání Patricka Wilsona („Hezké vstávání„, „Watchmen – Strážci“) a Very Farmigy („Zdrojový kód„, „Skrytá identita„, „Lítám v tom„). Rodinu obyvatel usedlosti Rogera a Carolyn Perronových, ztvárnily Ron Livingston, Lili Taylor a dcery – Joey King, Shanley Caswell, Hayley McFarland, Mackenzie Foy a Kyla Deaver.

V momentu, kdy američtí novináři dávali „V zajetí démonů“ do souvislostí s kultovním Vymítačem ďábla, tak spousta horrorových fanoušků vzala krvavé víčko od masové konzervy a založila si ho do diáře k datu premiéry. U nás v Čechách jsme měli situaci o to složitější, že ještě pár týdnů před premiérou byl snímek vyškrtnutý z oficiálních kinopremiér, kam se ovšem s prvními nadšenými ohlasy velmi brzy vrátil. Jak to tedy se snímkem vypadá v roce 2018, je to příklad klasického „hype“ nebo tu máme co do činění s novodobou žánrovou klasikou?

Conjuring-01

Tak předně, manželé Warrenovi jako odborníci na paranormální jevy nejsou v Hollywoodu žádnými nováčky. Byli to právě oni, kdo dali do oběhu děsivý kultovní příběh, z kterého vznikla legendární horrorová série Amityville, mladší diváci znají možná nepříliš zdařilý remake „3:15 zemřeš“. Režisér James Wan díky prvnímu „Saw“ a hitu „Insidious“ patří mezi žánrové celebrity a vždy patřil k jejím obdivovatelům. Když mu nabídli skutečný příběh z Harrisvilleu na Rhode Islandu z roku 1970, co se odehrál rodině Perronových, který manželé drželi do té doby pod pokličkou, věděl, že má materiál s ohromným potenciálem.

Na příběhu je zajímavé to, že se do ohrožení nejen dostanou nejen Perronovi, ale také sami Warrenovi, kteří jim pomáhají. Démon, který se ve filmu objeví, patří mezi nejhrůznější zjevení, jež se dle mého soudu podařilo dostat na filmové plátno, a nebál bych se jít ještě dál. Wanovy režisérské schopnosti totiž film pasují mezi elitní členy horrorové rodiny tvořený snímky – „Kruh“, Osvícení“, „Vymítač ďábla“ a „The Haunting“.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist