Hollywoodský mogul Steven Spielberg (doplněný profil)

Steven Spielberg - filmografie

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi se stal vzorem pro svěží vánoční komedii Stevena Spielberga Chyť mě když to dokážeš (2002) s vynikajícím hereckými výkony DiCapria a Christophera Walkena a přesným robustním projevem chameleóna Toma Hankse. Film je zasazen do šedesátých let a iluze je dokonalá, o což se postarala skvělá výprava a hudba Johna Williamse.
Frank Abagnale sr. se stal doživotním členem prestižního klubu, má milovanou ženu a syna a vypadá to, že svět je báječné místo. Jenže něco se změnilo. Senior má problém a tak mu vláda kvůli neplacení daní obstaví majetek, což ho nakonec bude stát manželství. Frank junior chce ale svému otci pomáhat a tak vymyslí geniální podvod. A pak ještě jeden a pak další – falešné šeky, diplomy prestižních univerzit a ono to prochází. Jenže FBI je mu v patách v čele s morousem Carl Hannratym. Souboj kočka s myší může začít. Film se přesně strefil do vkusu publika stla se hitem.

Viktor Navorski (Tom Hanks) uvízl na letišti díky tomu, že jeho země přestala existovat. Stal se tak nuceným zajatcem letištní haly, ale když kolem vás chodí krásné letušky jde to docela snést. Milý snímek Terminál (2004) sice nesbíral ani festivalové vavříny ani nebyl komerčním hitem, ale vidět se rozhodně dá.

Kniha George Jonase popisující atentát na izraelské atlety na olympiádě v Mnichově roku 1972 se stala bestsellerem, ale její převedení na plátno trvalo více než 20 let. Rozhodně to však tématu neubralo na skandálnosti, ba naopak.
Po brutálním teroristickém útoku se izraelská předsedkyně vlády Golda Meier (Lynn Cohen) odhodlá k razantní odezvě. Izraelská tajná služba Mosad vybere svého člena Avnera (Eric Bana), aby se stal šéfem speciální tajné špiónské buňky, která má za úkol atentátníky najít a povraždit. S přibývajícími mrtvými a více či méně úspěšnými atentáty však sami agenti pochybují o svém poslání.

Steven Spielberg - filmografie

Steven Spielberg se netají svými názory a svůj opus Mnichov nabízí jako materiál k diskusi, která se ovšem začala odehrávat v médiích již hodně před premiérou filmu. Dokonce se přihlásil i jeden z přeživších atentátníků, který Spielbergovo dílo otevřeně kritizoval. Stejná kritika se však režisérovi dostala i z řad Izraelců. Film však nabízí divákovi doslova magický zážitek. Funguje jako brilantní thriller i jako psychologické drama. Spielberg skvěle dokázal navodit atmosféru a Mnichov tak rozhodně nepatří mezi filmy, které by měly vidět citlivější povahy.

Autenticitě napomáhá pečlivá výprava a vizuálně doladěná složka evokující filmy ze 70. let. Svou úlohu však sehráli i skvělí herci, kromě osvědčeného Geoffrey Rushe nejvíce zaujme soustředěný výkon Erica Bany, který po neuvěřitelně komerčně úspěšné sérii filmů táhne celý film. Mnichov se hrál v kinech po celém světě bez žádné reklamní kampaně (nutno dodat, že bez placené, samotné uvedení plnilo stránky všech novin) a Spielberg si z pozice autora díla vynutil i různá distribuční privilegia. Mnichov byl nominován na 5 Oskarů včetně toho za nejlepší film.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Přidat komentář

TOPlist