Skrytá identita (2006)

Departed (2006)

Herecké obsazení je lahůdkové. V hlavních rolích excelují Leonardo DiCaprio, který ve své dramatické roli a dějové linii uspokojí příznivce psychothrilleru a dramatu, Matt Damon, který s přehledem zvládá jak komediálně romantickou tak dramaticky exponovanou část své postavy a Jack Nicholson v brilantní kreaci mafiánského bosse, který zvrhle pobaví, ale hlavně pořádně vyděsí. Ve vedlejších rolích se objeví velmi zajímaví herci a to Alec Baldwin, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Vera Farmiga a Ray Winstone. Je docela zajímavé, že právě z těchto vedlejších postav americkou kritiku nejvíce zaujal Mark Wahlberg jako pěkně ostrý policista se srdcem na správném místě.

departed-6

Scorsese ve Skryté identitě pracuje opět se svou obrazovou ikonografií a častokrát dojde i na citaci z vlastního díla, především pak na Taxikáře a Mafiány. Jedna z nejzvrhlejších a přitom nejzábavnějších scén z filmu je kokainová orgie Jacka Nicholsona s půvabnými blondýnami laděná do Scorseseho rudé barvy hříchu. Velmi vydařená scéna je když Alec Baldwin přesvědčuje svého mladého zapáleného kolegu Matta Damona o nutnosti oženit se. Zde Scorsese brilantně balancuje na hraně dekadentního humoru, kterým je jeho dílo protkané. Dojde i na scény explicitního násilí. Z hlavy pravděpodobně nedostanete hledání štěnice v sádře, bitku v obchůdku a pochopitelně tradiční závěr, kdy si to tradičně vyřídí všichni se všemi.

departed-4

Skrytá identita okamžitě po svém uvedení ovládla kina a při osmdesátimilionovém rozpočtu se s přehledem několikrát zaplatila. Uspěla také na řadě prestižních výročních cen, včetně Oskara, kde Scorsese triumfoval vůbec poprvé v kategorii nejlepší film a režie, což vzhledem k jeho fenomenální celoživotní práci zní až neuvěřitelně. Poté, co si svého zaslouženého Oskara odnesl z jeviště ptal s epo celý večer svých kolegů, zda bylo v obálce skutečně jeho jméno. Myslím, že s odstupem času můžeme říct, že Skrytá identita je Scorseseho opravdový majstrštyk a za sebe musím říct, že je to můj mistrův nejoblíbenější film.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist