Tiché místo (2018)

A QUIET PLACE

USA, Quiet Place, režie: John Krasinski, scénář: Brian Woods, Scott Beck a John Krasinski, hudba: Marco Beltrami, kamera: Charlotte Bruus Christensen, střih: Christopher Telefsen, hrají: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe

90 minut, 2.39:1, 35 mm, barevný

Film:
Lee (John Krasinski – americký Kancl) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily BluntNa hraně zítřka, Dívka ve vlaku, Sicario, Na hraně zítřka, Vlkodlak) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou jako jedni z mála zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi.

Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan (skutečná neslyšící dětská herečka Millicent Simmonds) neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou.

A QUIET PLACE

Herec John Krasinski se rozhodně nedá označit za klasickou hvězdu nebo snad uznávaného charakterního herce, ale rozhodně umí překvapit. Jako režisér a hlavní hvězda nového horroru žánrově pluje mezi thrillerem, dramatem a hororem a ve všech svých polohách dokazuje, co všechno je člověk schopen vymyslet a obětovat, aby i v nelidských podmínkách zachránil svou rodinu.

 

Natočit film, kde obyčejný zvuk představuje tu největší možnou hrozbu a doslova vás vyděsí k smrti, bylo pro Krasinského, který jinak horory moc nemusí, velkým lákadlem. „Náš svět je zvuky přímo přesycený. A teď si představte, že se ocitnete prostředí, kterému dominuje ticho. Atmosféra takového světa vás dřív nebo později pohltí,“ říká režisér, aktuálního megahitu.

A QUIET PLACE

V čem tolik fascinoval diváky horror V zajetí démonů včetně jeho volného pokračování? Sympatickými hrdiny, o které se bojíme, ale nejen tím. Diváci si oblíbili manžele Warrenovi. V tomto Tiché místo pokračuje. Tiché místo je také rodinným filmem, byť skutečně horrorovým a děsivým. Je to film, který pokračuje v tradici smyslových horrorů. Laciný slepecký horror Smrt ve tmě Fede Alvaréze stál 9 milionů a vydělal jmění a Tiché místo spotřebovalo dolarů 17 milionů.

Pokud si přečtete úvod k dnešní recenzi, tak víte přesně, co vás čeká. Tiché místo nemá klasický scénář. Při sledování filmu jsem se díval na hodinky, protože mě skladba filmu docela zaujala. Děj se odehrává během několika dnů, které ale nejsou hned po sobě. Klíčové je, že se tvůrcům podařilo udržet hlavní sdělení filmu, jež sice není kdovíjak převratné, ale rozhodně není podvratné. Je to velmi milé. Podstatné je, že si budete muset přibalit pleny. Ne, že by byl Krasinski kdovíjak invenční režisér. Ridley Scott, James Cameron, Francis Lawrence, M. Night Shyamalan a Steven Spielberg by od něj měli dostat tučný šek, protože řada záběrů a někdy dokonce i celých scén jsou téměř doslovnými obrazovými citacemi jejich nejslavnějších filmů.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist