Muž, který zabil Dona Quijota (2018)

DONQUIJOTE2@DiegoLopezCalvin-1

Španělsko/Belgie/Francie/Portugalsko/Velká Británie, režie: Terry Gilliam, scénář: Terry Gilliam, Tony Grisoni s postavami užitými z románu Miguela de Cervantese, hudba: Roque Baňos, kamera: Nicola Pecorini, střih: Teresa Font, Lesley Walker, hrají: Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgaard, Olga Kurylenko, Joana Ribeiro, Óscar Jaenada, Jason Watkins, Sergi López, Jordi Mollá

 

132 minut, barevný

 

Film:

 

Režisér Toby (Adam Driver) už má něco za sebou. Natáčí reklamy s krásnými topmodelkami a právě teď točí něco, v podstatě těžko říct co, a zjevně není ve své kůži. Respektive v úvodním záběru vidíme Dona Quijota a Sancho Panzu, jak jedou krajinou, když Don Quijote zaútočí proti větrnému mlýnu v domnění, že se jedná o obra.

 

Večer je porada vedení štábu v místní restauraci, kde se očekává příchod velkého šéfa, tedy hlavního producenta (Stellan Skarsgaard) a jeho ženy (Olga Kurylenko). Producent žertuje a následně od místního cikána koupí Tobymu DVD, aniž by tušil, že na disku je jeho studentský snímek, který zde před lety točil. Téma bylo Don Quijote. Toby se rozhodne vrátit na místa natáčení pro inspiraci a přitom se vydá na odysseu o bilancování a zákulisí filmařské kuchyně.

DONQUIJOTE1@DiegoLopezCalvin

Viděl jsem hodně filmů Terryho Gilliama (12 opic) a přestože nepatří k mým favoritům, u kterých by očekával každý nový film, rozhodně se mu nedá upřít vizuální originalita a humor. Navíc z paměti už nikdy nevymažu dokument Ztracen v La Mancha. Skutečnost, že se Gilliam vrátil k tématu Dona Quijota po tolika problémech a několika pokusech o znovunatočení je zřejmě největší reklama, kterou se letos nějakému filmaři podařilo dostat. Tento film je totiž skutečně vidět.

 

V Cannes způsobil poprask navazujícím soudním sporem s producentem, plní pravidelně titulky Variety, minulý týden se hrál na festivalu v Mnichově, včera v Karlových Varech. Terry Gilliam dělá co může. O genezi filmu si přečtěte v tomto rozsáhlém předchozím článku.

DONQUIJOTE3@DiegoLopezCalvin-e1526976096515

Každý filmař milující své řemeslo má tendenci se vyjádřit ke svému životu za kamerou. Fellini stvořil 8 a půl, Truffaut Americkou noc a zapsali se do dějin filmu zlatým písmem. Svou bilanční pouť natočil nyní Terry Gilliam a z mého pohledu je to jeho nejlepší film. Don Quijote je méně maniakální než Brasil, Strach a hnus v Las Vegas nebo Král rybář, to ale neznamená, že neobsahuje sekvence, kdy budete kontrolovat, zda vás nešálí zrak.

 

Nejlepším rozhodnutím tohoto filmu bylo do hlavní role Tobyho obsadit Adama Drivera. Přiznám se, že nechápu, jak může někdo s takovým obličejem a tak odstátýma ušima udělat kariéru u filmu a hrát hlavní role. Driver je ale skutečně dobrou volbou pro Tobyho, režiséra, který rozhodně není typický kladný hrdina a někdo, komu byste od prvního záběru fandili. Dokonce naopak.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist