Muž, který zabil Dona Quijota (2018)

DONQUIJOTE4@DiegoLopezCalvin

Jenže to Gilliama odlišuje od ostatních amerických režisérů, vyhýbá se prvoplánovosti, snaží se o originalitu, jak v příbězích, tak ve formě a pokouší se publiku něco sdělovat i za cenu, že mu jako pionýrovi budou ze zad trčet šípy od nepřátel, zejména od hlavounů studia a investorů, kteří zpravidla hned druhý natáčecí den pochopí, že jim Gilliam nenatáčí líbivou fantaskní vizi ála Tim Burton.

 

Gilliamův ansámbl ovšem z pozice nejvýraznější vedlejší role táhne Jonathan Pryce, který si podle mě za tento film odnese nominaci na Oskara. Pryce na plátně předvádí jeden z vrcholů své dlouhé kariéry, pobaví, potěší, vzbudí soucit a přesně vybalancuje to co dělá Dona Quijota Donem Quijotem. Před několika lety jsme byli na RealFilmu požádáni Muzeem Říčany, abychom připravili přednášku o Donu Quijotovi ve filmu a našli jsme souvislosti ve filmech, kde byste to možná nečekali (třeba v tomto snímku). Jestliže filmy o Donu Quijotovi neznáte, tak vězte, že Hollywood toto téma úplně v lásce nemá, zato v Rusku je tento hrdina pojem a Gilliam si zřejmě svůj domácí úkol udělal, protože Rusové mají ve filmu velmi podstatnou roli a i casting je vybraný herci, kteří jsou v Rusku velmi populární.

DONQUIJOTE5@DiegoLopezCalvinRecadr

Ve vedlejších rolích zaujme Stellan Skarsgaard, který si každou svou scénu užívá a rozhodně není plochým záporákem, do kterého ho Hollywood často pasuje, Olga Kurylenko jako šéfova manželka nemá chybu, pozornost na sebe strhává v každé své scéně Óscar Jaenada, který je úžasný, Jordi Mollá si svého zloducha rovněž užívá a zvláštní uznání si zaslouží portugalská herečka Joana Ribeiro v roli Angelicy, kterou bych v budoucnu moc rád vídal na plátnech kin i dál.

 

Zatím tedy samá chvála, tak proč má film rozporuplné přijetí? Předně natočil ho Terry Gilliam, který poslední roky kritiky ani diváky příliš nepřesvědčil, že jeho filmy dosáhnou takových výšin jako 12 opic, Král rybář nebo Brazil. Ale víte co? Přečetl jsem si nějaké zahraniční recenze předem a s žádnou z nich se neztotožňuji. Nebudu Gilliamovi vyčítat, že po tolika letech čekání je to málo. Ať někdo definuje, co je málo a co hodně. Pro mě nápad spojit Don Quijotský příběh s filmařským prostředím jednoznačně stačí a rozvíjet další dějové linky, pohrávat si s fantazií a čilým bláznovstvím zde funguje. Co se Gilliamovi úplně nepovedlo je vybalancovat finále filmu, které se scenáristou překombinovali místy až moc.

DONQUIJOTE6@DiegoLopezCalvin

Muž, který zabil Dona Quijota není film, který bych doporučil každému divákovi, to se ale od nehollywoodské produkce snad ani neočekává. Výsledek filmů, které se mají líbit všem je často ten, že se nelíbí nikomu. Pro mě je tento film velkým překvapením, pastvou pro oči a jsem rád, že jsem ho viděl. Myslím, že si u publika zaslouží šanci.
http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

PS: Schválně se k filmu vraťme za pár měsíců, jak si povede u diváků.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist