Equalizer 2 (2018)

equalizII

USA, režie: Antoine Fuqua, scénář: Richard Wenk podle námětu stejnojmenného Tv seriálu Michaela Sloana, kamera: Oliver Wood, hudba: Harry Gregson-Williams, hrají: Denzel Washington, Pedro Pascal, Melissa Leo, Bill Pulman, Ashton Sanders

 

121 minut, 2.39:1, ARRI Alexa, barevný

 

Film:

 

Robert McCall (Denzel Washington) si to právě hasí v Turecku vláčkem s vizáží bojovníka Talibanu a po chvilce je jasné, že návštěvníci jídelního vozu na tuhle noc jen tak nezapomenou. Teda možná zapomenou, pokud mrtvoly ztrácí paměť. STŘIH. Robert jezdí s nějakou aplikací podobnou Uberu a pomáhá, kde se dá. Na den narození jeho zemřelé manželky ho navštíví kamarádka od CIA Susan (Melissa Leo).

 

Mezitím skupinka profesionálních zabijáků oddělá agenta CIA v Bruselu s celou jeho rodinou a pověřením vyšetřování je právě Susan a Robertův bývalý parťák Dave York (Pedro Pascal). Jenže voilá. Susan přepadnou v hotelovém pokoji dva narkomani a ukončí její pobyt na tomto světě. Robert tak vyleze ze světa stínů a spojí se bývalým parťákem, který ho už dávno oželel. Zdá se, že ty narkomani byli pouze loutkami ve vysoké hře a Robert se domnívá, že další na řadě je jeho kamarád.

equalizer2-1

Pokud jsme v pondělí psali, že se tento týden vrátíme k jedničce Equalizeru, právě nastal ten čas. Připomeňte si recenzi jedničky. Equalizer je v USA docela pojem, ostatně vzpomeňte na Vlka z Wall Street, kde se na něj díval pravidelně Belfortův otec v podání režiséra Roba Reinera. To byl ale ještě seriál. V roce 2014 ho velmi úspěšně převedl na filmová plátna Antoine Fuqua a díky Denzelu Washingtonovi to byla hodně solidní podívaná ze staré školy. A pokud se vám jednička líbila, je dvojka vlastně to samé.

equalizer2-2

Denzel Washington (Philadelphia,NezastavitelnýAmerický gangster) opět páchá dobro, opět brutálně zabíjí a opět vytahuje nějaké dítko z ulice, jenomže jestliže v jedničce to byla mladičká světlovláska, tentokrát je to gangy verbovaný černošský mladík ze sousedství.

 

Fuqua udělal v Hollywoodu pořádný kus cesty, sice natočil pár přešlapů, ale Training Day mu nikdo neodpáře, a to je prostě nestárnoucí klasika. A jelikož už bohužel zemřel dvorní Washingtonův režisér Tony Scott, převzal po něm již počtvrté štafetu. Fuqua (Bojovník,Střelec ) točí samozřejmě úplně jinak než Scott, ale rozhodně umí točit divácky a ačkoli je výrazně mladší než byl Scott, je to mnohem tradičnější režisér.

equalizer2-3

Po dlouhé době je Equalizer hollywoodský film natáčený převážně v USA, filmaři dostali pobídky od státu Massachusets a jediné záběry mimo USA jsou pořízeny v Bruselu a Instanbulu, ale Turecko vypadá hodně digitálně a Brusel je podle mě ateliérový.

 

Equalizer 2 není žádný kvapíkový akčňák, ostatně Denzel Washington už také není žádný jura, ale vidět se rozhodně dá. Závěrečné finále je hodně povedené, smysl vyprávění je také jasný, zkrátka smysluplný hollywoodský film. O kolika filmech z Hollywoodu to šlo letos vlastně říct?

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist