Castle Rock (2018)

Pro milovníky horrorových knih a povídek Stephen Kinga není nutno město Castle Rock představovat. Dobré je, že se nyní objevilo i na mapě filmařů a po osmém díle už můžeme spokojeně konstatovat, že si tam našlo místo.

bill_skarsgaard_castle_rock

Přehnaná očekávání vždy škodí. I já se nechal strhnout úchvatným začátkem seriálu Westworld, abych po první sérii zapomněl, že něco takového vůbec existuje, jak se to tvůrcům vymklo kontrole. To samé lze říci i o druhé a hodně nepovedené sérii True Detective. Shodou okolností obě show pochází od HBO. Ale buďme féroví, zamrzí to vždy jen u těch nejlepších.

castle-rock-1

Castle Rock je show vyvinutou od služby Hulu, která už jednou seriál podle Kinga natočila. O genezi seriálu jsme psali v tomto samostatném článku. Netřeba repetice, řekl by básník. Vrhněme se tedy na recenzi a ryze subjektivní pocit ze sledování série. Podotýkám, že jsem fanouškem Kingovy literární tvorby, kromě knih jsem četl i několik povídkových antologií a viděl jsem určitě i všechny povedená filmová zpracování. Bohužel i některá méně povedená.

jane_levy_castle_rock

Castle Rock fanoušky potěší v uceleném příběhu odehrávajícím se v současnosti, který navozuje dojem, že všechno, co jsme o Castle Rock už někdy četli, se odehrálo už dávno. Dokonce tak hovoří i hlavní postavy, třeba neteř Jacka Torrance (tuto postavu hrál Jack NicholsonOsvícení) ztvárněnou Janet Levy (Smrt ve tmě), která řekne v dialogu:,,Příjmení jsem si změnila po strejdovi, kterej umlátil sekerou celou svojí rodinu. Vlastně jenom proto, abych nasrala rodiče.“ V pokročilém ději pochopitelně i na tu sekeru dojde.

 

Mého oblíbeného šerifa Alana Pangborna, kterého v minulosti hrál třeba Ed Harris nebo Michael Rooker zde hraje Scott Glenn a jednu z hlavních rolí matky Henryho Deavera hraje Sissy Spacek, tedy Carrie ze stejnojmenného filmu Stephena Kinga. Důležitou postavu ovšem hraje klaun Pennywise tedy Bill Skarsgaard, který zde hraje bezejmenné zpodobnění absolutního zla. A je naprosto neskutečné, co tento herec uhraje s minimem dialogů. No, v noci ho potkat na ulici, jak stojí s upřeným pohledem na zastávce autobusu, tak by zřejmě většina lidí počkala na další spoj v přítmí rohu.

castle_rock_2

Rozepisovat se o ději seriálu není záhodno. Děj je naprosto nepochopitelný a hlavně neuchopitelný. Pochopitelně můžeme zkoušet rozklíčovávat v jaké realitě se hlavní hrdinové nachází, jak je to se čtením myšlenek, jestli v Castle Rock opravdu bydlí ďábel, ale my kdo jsme Kingovy knihy a povídky četli víme, že o realitu v Kingových věcech nejde. Pokud jsem měl výhrady vůči prvním dvěma epizodám, pak od epizody šest šla série tak nahoru, že velmi vítám oznámení série druhé s novým příběhem a novými herci na stejném místě. Castle Rock je zkrátka dobrá filmová adresa a pokud přivede ke knihám další fanoušky jen dobře.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist