Oceněný film z Benátek The Favourite zamíří do českých kin

Film The Favourite řeckého režiséra Yorgose Lanthimose patřil od začátku k největším favoritům – oh, jaká to rozkošná slovní hříčka! – a stvrdil jí cenou za nejlepší herecký ženský výkon.

favourite_1

Rané 18. století. Anglie je ve válce s Francií. To ale nemůže zabránit vrchnosti, aby se radovala bizarními radovánkami. Slabá královna Anne (Olivia Colman) sedí na trůnu a její blízká přítelkyně Lady Sarah Churchill (Rachel Weisz – Humr) fakticky řídí zemi na místo psychicky labilní a lunetické panovnice. Po příjezdu nové služebné Abigail Masham (Emma Stone – La La Land, Panna nebo orel, Zombieland, Gangster Squad – Lovci mafie, Bláznivá, zatracená láska, Birdman, Kouzlo měsíčního svitu, Iracionální muž) je nad slunce jasné, že její šarm Sarah okouzlil. Sarah si vezme Abigail pod křídla a Abigail vidí šanci vrátit se k jejím aristokratickým kořenům. Válečná politika zabírá Sarah spoustu času a Abigail začíná dělat společnici samotné královně a brzy začne být jasné, že pro své ambice udělá cokoli, i kdyby jí měl stát v cestě muž, žena, politici nebo králík.

Rachel Weisz stars in Fox Searchlight Pictures' "THE FAVOURITE."

Režisér Lanthimos (Humr, Zabití posvátného jelena) k filmu řekl:,,Když děláte dobový film je vždycky zajímavé zjistit, jak ladí s naší současností. Zjistíte, že se změnily kostýmy, máme elektřinu nebo internet. Jenže lidské chování, sociální návyky nebo moc stále přetrvávají.“

O období zachyceném ve filmu se filmy moc netočí. Královna Anne byla zjevně slabomyslná a intriky na dvoře nebyly nic, co by si Angličané rádi připomínali. Jenže doba se změnila. Řecký internacionál libující si v temných příbězích, perverznostech a bizarním humoru si tuto látku vybral právě z těchto důvodů. Ostatně bude to zřejmě první film zachycující pokleslé barokní radovánky, mezi které patřilo třeba házení krvavých pomerančů na živé kachny.

z natáčení - Emma Stone a režisér Lanthimos

z natáčení – Emma Stone a režisér Lanthimos

Nečekejte ale historicky příliš věrný příběh. Dějiny se nikdy o toto období příliš nezajímaly a jak už bylo řečeno královna Anne byla vždy považována za panovnici slabou a historii píší vítězové. Primárním cílem filmu je znázornění netradičního ženského trojúhelníku a ten funguje podle zahraničních recenzentů a festivalové poroty v Benátkách naprosto skvěle. Jedna věc je ale naprosto jasná, tohle nebude typické kostýmní drama. Česká premiéra je naplánována společností CinemArt na začátek příštího roku.

Na červeném koberci v Benátkách - foto: Cinemart

Na červeném koberci v Benátkách – foto: Cinemart

Přidat komentář

TOPlist