Plechový bubínek (1979)

Nejzdařilejší literární adaptace na filmovém plátně

Film obsahuje řadu nesmrtelných obrazů a o to více potěší, že za kamerou stál domácí rodák Igor Luther. Pro mě osobně mezi těmito vjemy zřejmě navždy zůstane koňská hlava, ze které lezou úhoři, legendární scéna marše NSDAP, kde se z pochodu začne plynule přehrávat skladba Na krásném modrém Dunaji, smyslná scéna se služebnou a pokaždé, když malý Oskar rozvibruje hlasivky natolik, že se začnou sypat skleněné tabule.

Plechový bubínek je úchylný film, protože vypovídá o úchylné době. Je dost dobře možné, že se budete muset v průběhu filmu několikrát dívat mimo obraz, ale myslete přitom nato, že se díváte na alegorii. Herci, který na plátně znázorňoval Oskara bylo v době natáčení pouhých třináct let a je tím definitivně vyvrácena dnes již klasická zajímavost, zda byl herec liliput nebo dítě.

ddpimages_00103643

Možná bude zajímavé také připomenout historku z roku 1997, kdy jeden starosta v USA navštívil videopůjčovnu a doma si pustil tento film, o kterém začal okamžitě šířit do médií, že objevil dětské porno a snažil se film definitivně sprovodit ze světa. Naštěstí se mu to nepovedlo.

Film zvítězil jak na Oskarech, tak na MFF v Cannes a dnes o něm můžeme s klidným srdcem prohlásit, že je právem legendou.

PS: Zlatou palmu film získal společně s Coppolovou Apokalypsou. Zlí jazykové tvrdí, že na nátlak většiny poroty, protože nechtěli udělit Zlatou palmu ještě nedokončenému snímku. Coppola totiž film dokončoval až po udělení ceny.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist