Průvodce udílením cen v Benátkách

75. ročník MFF v Benátkách je jistě zajímavá příležitost k malému ohlédnutí za nejzajímavějšími oceněnými filmy tohoto festivalu.

veniceiff2018

Festival v Benátkách patří mezi nejvýznamnější filmové události světa a díky posledním několika ročníkům jeho prestiž dokonce stoupá. Benátky mají své oblíbené tvůrce, které festival zve s jejich novinkami, mezi které patří Sofia Coppola, Darren Arronofsky, Guillermo del Toro, Ang Lee, Zhang Yimou, Manoel de Oliveira nebo Alfonso Cuarón. Je také dobré zmínit českou stopu. Byly to právě Benátky, kde výrazně uspěli filmaři Československé nové vlny. Pojďme si připomenout filmy, o kterých jsme již na RealFilmu psali a vyhráli v Benátkách.

Poprvé se cena Zlatého lva udělovala v roce 1949, před tím se udělovala cena Mussoliniho pohár a Velká mezinárodní benátská cena za nejlepší italský film a nejlepší zahraniční film. Mezi lety 1969 – 1979 nebyl Zlatý lev udělován. Velká cena byla udělena v roce 1947 československému filmu Siréna režiséra Karla Steklého. Stříbrný lev se uděloval od roku 1953, vesměs jako druhá cena.

Akira Kurosawa

1951 – Rašomon – režie: Akira Kurosawa (Japonsko) Zlatý lev – celá recenze v knize Slavná světová filmová klasika

1954 – V přístavu – režie: Elia Kazan (USA) Stříbrný lev – celá recenze v knize Slavná světová filmová klasika

sedm_samuraju_2

1954 Sedm samurajů – režie: Akira Kurosawa (Japonsko) Stříbrný lev

Pages: 1 2 3 4

Přidat komentář

TOPlist