Robert De Niro: Se Stanislavským nejdál dojdeš

Před pár dny oznámila americká tajná služba, že někdo poslal na adresu příznivců demokratické strany výbušniny. Hodně se hovořilo o rodině Clintonů, Baracku Obamovi, ale už se příliš nezmínili o Robertu De Nirovi, který měl výbušninu dostat taky. Pojďme si připomenout jeho kariéru, protože třeba v ní najdeme odpovědi na řadu otázek, které máte možná na mysli.

Martin Scorsese - filmografie

Robert De Niro se narodil v ulici Greenwich Village 17. srpna 1943 a v době jeho dětství ulice a její okolí prožívalo oživení literárních, divadelních a výtvarných talentů. Z válečné Evropy se sem přistěhovalo mnoho talentů, Prahu nevyjímaje. Slavní herci jako Lee Strasberg nebo John Garfield vyprodávali divadla na Broadwayi a ve svých slavných hereckých kurzech vychovávali talenty jako Paula Newmana, Marlona Branda, Marilyn Monroe a pochopitelně i Roberta De Nira.

 

Otec Roberta De Nira byl malíř, stejného jména a i jeho životní partnerka a Robertova matka Virginia Admiral byla velmi talentovaná malířka. Žili skromně, ale svá díla vystavovali v Benátkách a New Yorku a v městské bohémě byli oblíbený pár. Sám Robert De Niro o svém dětství nikdy nemluví a při několika interview se mu po položení otázky na toto téma oči zalily slzami. Už zde je zřejmě patrné, proč je příznivce levicovější demokratické strany.

 

Robert De Niro, kterému přátelé říkají Bob nebo Bobby, měl o herectví zájem už od školního představení, kdy hrál zbabělého lva v představení Čaroděj ze země Oz. Na herectví chodil k Lee Strasbergovi, který byl vyznavačem Stanislavského metody, tedy úplného sžití herce s postavou.

 

Kariéra slavného herce nebyla ani zdaleka tak suverénní, jak se dnes jeví. V šestnácti odešel ze školy a protloukal se na ulici. Nicméně dalších 15 let pravidelně docházel do Actor´s Studia na hodiny herectví.

 

Pro film ho objevila castingová režisérka Marion Dougherty, která byla fascinována jeho portfoliem. Přinesl fotky v různých kostýmech, třeba se oblékl jako osmdesátiletý stařec. Zatímco všichni chtěli vypadat dobře a nosily i retušované fotky, De Niro se s tím nepáral. První režisér který ho obsadil byl začínající Brian De Palma. Jejich první filmy nebyly úplnými úspěchy, ale propadáky také ne, ostatně oba se později proslavili. Později, podotýkám.

Martin Scorsese - filmografie

Robert De Niro se stal hladovým hercem, často mu nad hrncem vlál černý prapor. Ve třiceti potkal Martina Scorseseho, kterému se podařilo sehnat 400 tisíc dolarů na film Špinavé ulice. Ten se stal hitem a De Niro zažil opravdovou satisfakci, deník New York Times ho nazval novým Marlonem Brandem!

 

Po úspěchu filmu scháněl Francis Coppola představitele mladého Vita Corleoneho pro dvojku Kmotra, jinými slovy mladého Branda a věděl okamžitě koho oslovit. De Niro odjel na Sicílii, kde se učil akcent a všem říkal, proč tam přijel. Ani ve snu ho nenapadlo, že taková otevřenost se na Sicílii nenosí. Za roli dostal zaslouženého Oskara a jaká byla reakce samotného Branda na výkon svého následovníka?:,,De Niro je teď ten nejtalentovanější herec. Pochybuju, že ví, jak dobrý ve skutečnosti je.“

 

Pak nastal velký průšvih, který se geniálním lidem stává. Režisér Mike Nichols ho obsadil do komedie a ukázalo se, že si lidsky vůbec nesedli. Po pár dnech de Nira vyhodil z natáčení a producenti mu tudíž nechtěli proplatit honorář. Zkrátka to, co si herci mezi sebou přejí navzájem, aby ten druhý uklouzl. De Niro se ale nedal, vyhodit se nechal a peníze nakonec dostal.

Pages: 1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

TOPlist