Robert De Niro: Se Stanislavským nejdál dojdeš

De Niro oznámil roční pauzu a nakonec se upsal projektu Lovec jelenů Michaela Cimina. Film koprodukoval United Artists a britské zábavní impérieum EMI. Když se film začal točit, Robert De Niro chodil po ocelárnách v Pensylvánii a mezi obyčejnými lidmi byl jako ryba ve vodě. Představoval se jako Bob a lidi ho přijali mezi sebe. Natáčení provázel temný stín v podobě Johna Cazala, kterého de Niro navrhl do filmu, přestože měl rakovinu a umíral. Cazale v té době chodil s mladou herečkou Meryl Streep. Prohlídka od pojišťovny byla zdrcující, ale Cazala nakonec ve filmu uvidíte, odehrál všechny své scény, bohužel zemřel ještě před premiérou.

 

Šéf kaskadérů Buddy Van Horn naučil de Nira naštěstí dobře padat, protože je kaskadéři během natáčení málem zabili. Při šestnáctém opakování přeletu helikoptérou nad řekou se zachytily lyžiny stroje o ocelovou konstrukci mostu a De Niro svého hereckého kolegu Johna Savage navedl ke skoku do řeky pod nimi, takže jen o vlásek unikli smrti.

 

Film měl u kritiků úspěch a nakonec zvítězil i v Oskarovém klání. Hereckou cenu si ale nakonec odnesl místo De Nira herec s českými kořeny Jon Voight, občanským jménem Jan Vojtek.

Martin Scorsese - filmografie

De Niro se stal respektovaným hercem a když začal pracovat na roli v Zuřícím býkovi už nikdo ani slovem nezmínil, že je druhý Brando. Tohle nebyl samorost s hvězdnými manýry, ale herecká osobnost. Film produkovali tvůrci Rockyho a vznikal i ve strukturách United Artists. Režíroval opět Martin Scorsese. Do formy dostával De Nira osobní trenér Sylvestera Stallona, kterému herec po čase vymlátil korunky na zubech, jež pak muselo hradit studio. De Niro svého učitele časem překonal a ten pak na jeho adresu řekl, že by se hravě dostal do světové desítky ve střední váze.

 

De Niro přibral svalovou hmotu, ale štáb vyděsilo spíš jeho chování. Stal se z něj agresivní a arogantní Jake La Motta. Když pak řekl, že pro závěrečnou část přibere tuk, byl režisér nadšený. Méně jeho doktor, De Niro měl vysoký tlak a dýchavičnost a jeho dcera se za něj docela styděla.

 

Film sice nebyl přímo hit, ale v kinech si vedl dobře. Kritici o něm řekli, že si nejsou jistí tím, zda to co Robert De Niro dělá je filmové herectví, ale rozhodně je to neskutečná fyzická proměna. Za svůj strhující herecký výkon si odnesl Oskara.

 

Jenže přišla další rána. De Nirův kamarád a dnes jeden z nejrespektovanějších komiků osmdesátých let John Belushi se předávkoval drogami a Robert De Niro se ocitl v hledáčku policie a bulvárního tisku. Každý kdo tvrdí, že negativní reklama je taky reklama je debil, moc dobře to sám znám, de Niro se začal objevovat v novinových titulkách: HEREC U POLICEJNÍHO VÝSLECHU KVŮLI SMRTI BELUSHIHO. Druhým průšvihářem, kdo byl propíraný byl Robin Williams. Oba herci se objevili během noci v hercově hotelovém pokoji, kde byl dopoledne nalezený předávkovaný heroinem a kokainem. Případ byl nakonec odložen.

Martin Scorsese - filmografie

De Niro začal točit Krále komedie opět se Scorsesem. Soukromý život nikdy komentovat nechtěl, ale začalo se to na něj sypat. Objevilo se nemanželské dítě s jednou milenkou a do toho neodbytný bulvár. Film skončil jako děsivý propadák, přestože řada kritiků na film i De Nirův výkon pěly ódy.

 

Sergio Leone plánoval svou labutí píseň Tenkrát v Americe, ale film se naprosto vymkl kontrole. Film překročil rozpočet o 3 miliony dolarů a do kin šel v 4 hodiny dlouhém sestřihu. Původní verze měla ovace ve stoje, ale studio Warner Bros chtělo stříhat. Nakonec se vše změnilo ve špatný sen. Velkofilm za 40 milionů dopadl jako totální průšvih, ale dnes je ceněný jako mistrovské dílo. Jeden z jeho velkých zastánců je Quentin Tarantino.

Pages: 1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

TOPlist