Robert De Niro: Se Stanislavským nejdál dojdeš

pilulky_1

Jednoho dne mu zavolala Penny Marshall a nabídla mu roli ve filmu Čas probuzení, jemuž stál za kamerou Miroslav Ondříček. Retro snímek podle skutečné události zapsané v knize Olivera Sackse vypráví velmi dojemný příběh. Dr. Malcolm Sayer (Robin Williams) zkoumá v nemocnici skupinu pacientů, kteří překonali encefalitidu a pak skončili v katatonickém stavu. Zatímco ošetřovatelé je považují za téměř komatické pacienty, Sayer je přesvědčen, že pacienti vnímají a žijí vnitřním životem. Sayer tak získá povolení na léčbu experimentální látkou L-DOPA, která pomohla s Parkinsonovou nemocí a výsledky přijdou vzápětí. Čas probuzení je jeden z těch druhů filmů, který je emocionálně tak hutný, že stačí jenom jedno jeho zhlédnutí a z paměti už ho nevytěsníte. De Niro v roli dojemného pacienta je mimořádný. Williams mu při jedné scéně zlomil nos během natáčení, ale zůstali dlouholetými přáteli.

 

De Niro zaměstnal Jane Rosenthalovou, kterou si vyhlédl u Disneyho. Ona to uměla moc dobře s penězi, a to bylo přesně to co De Niro to potřeboval. Rozhodl se začít vzít svůj život pevně do rukou. Otevřel si restauraci Tribeca Grill a domluvil se s 23 investory svého filmového centra. Nebyli to lidé ze šoubyznysu, ale byli oddaní věci. Společně všichni vložili do Tribecy 2,8 milionu dolarů a začala de Nirova epopej. Nebudu vás dlouho zatěžovat, Tribeca je po pětadvaceti letech cesty dnes respektované kulturní centrum, filmový festival, důležitá podpora začínajících umělců a pro mě jeden z nejmilejších světových filmových podniků. Tenhle sen stál zato.

Martin Scorsese - filmografie

Když De Niro oznámil, že se vrací ke spolupráci ke Scorsesemu, na svět se začali klubat Mafiáni. Scorsese zpracovává skutečný případ organizovaného zločinu s neuvěřitelnou jistotou a suverenitou. Příběh vzestupu i nemilosrdného pádu Henryho Hilla je hereckým vrcholem Raye Liotty, kterému zdatně sekundují brilantní herci v epizodních rolích formátu Roberta DeNira, Loraine Bracco, Paula Sorvina nebo Mikea Starra. ,,Co já vím, vždycky jsem chtěl být gangster“, říká na začátku filmu Henry Hill a ve filmu nás o tom bez žádných pochybností i přesvědčí. Zvláště v pasáži, kdy podrazí všechny kumpány. Scorsese v tomto filmu naprosto otevřeně mafii odsuzuje. Film naleznete také v knize Slavná světová filmová klasika.

Martin Scorsese - filmografie

Další film Mys hrůzy vznikl díky Stevenu Spielbergovi, který Scorseseho přesvědčil, že potřebuje hit a on mu ho vymyslí na míru. Ukázalo se, že Spielberg má dobrý úsudek, protože dal Scorsesemu k dispozici prostor k natočení remakeu klasického thrilleru Mys hrůzy s Robertem Mitchumem a Gregory Peckem. Do hlavní záporné role byl vybraný opět Robert De Niro, jehož postava se brzy stane ikonou devadesátých let.

 

Max Cady je po 14 letech propuštěn z vězení za brutální znásilnění a napadení šestnáctileté dívky. Jeho tehdejší ex offo obhájce Sam Bowden (Nick Nolte) však tenkrát zatajil důkazy, které by mohly znamenat pro Cadyho polehčující okolnosti. Ten je rozhodnut se mu pomstít.

 

Brilantně zinscenovaný psychologický horror vás nepustí již od úvodních titulků. Film sází na dynamickou a vášnivou režii, skvělé herce a původní hudbu Bernarda Herrmana z klasického filmu. Spielberg měl pravdu, protože Mys hrůzy byl přesně tím kasaštykem, co Scorsese potřeboval, aby se dostal do povědomí jako nejlepší žijící americký režisér. De Niro si tímto filmem také utvrdil postavení finančně zajímavé hvězdy.

 

Další projekty nedopadly úplně slavně a pak De Niro zkusil něco úplně jiného. Poprvé režíroval film. Jmenoval se Příběh z Bronxu a hrál v něm i jednu z hlavních rolí. Poprvé se také domluvil s velkým studiem, kterému se projekt líbil. Studio Universal do projektu nalilo 16, 5 milionů dolarů, De Niro dělal režii zdarma a za herecký výkon inkasoval 4 miliony plus deset procent z hrubých tržeb.

Pages: 1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

TOPlist