SIGNIFIKANTNÍ SCÉNY: Christopher Nolan

Režisér aspirující na komerční jedničku současnosti, který má už deset let neomezenou smlouvu se studiem Warner Bros, takže co si usmyslí, může také natočit. Mimochodem je druhým režisérem tohoto studia, který se těší takovému privilegiu. Tím prvním byl Stanley Kubrick.

Dark Knight Rises

Christopher Nolan, jak jistě víte, je Angličan. A na své domovině nenechá nit suchou. Svůj první film Following si kompletně financoval ze svého a na druhý film Memento získal financování v Asii od dvou začínajících amerických producentek. To ale neznamená, že by nechtěl točit ve své domovině. Naopak. Nikdy ale od Anglie nedostal ani penny a chápu, že na systém financování britských filmů zahořkl. Ono když vás vyhání dveřmi a pak ještě zavřou okna, tak máte právo být naštvaní. Ponechme ale stranou financování britských filmů, vypadá to totiž, že tam probíhá na základě stejných kamarádšoftů jako v neprůhledném Česku a ještě neprůhlednějším Slovensku.

K meritu věci. Christopher Nolan si odbyl nízkorozpočtový americký debut, první hollywoodský debut napěchovaný áčkovými hvězdami a pak si podmanil vedení Warner Bros. Jak? Inu, ačkoli nebyl první volba pro režírování Batman začíná a dokonce ho připravoval jiný režisér (podobně zázračné dítě Darren Aronofsky), tak zkoprnělým producentům Batmana postavil ve své garáži model Gotham City a ukázal jim, jak přivede na svět Temného rytíře. A dnes už víme, že se trefil. A jelikož je to workoholik a perfekcionista, který místo obvyklých 3 let na hollywoodský velkofilm, točí každé 2 roky, tak tu už po relativně krátkou dobu máme co do činění s jedním z nejlepších vypravěčů filmového plátna, jehož filmy vydělávají balík.

nolan_dunkirk

Nolan je dnes v pozici, kdy by mohl být uzavřený génius ála již zmiňovaný Kubrick, ale není tomu tak. Pečlivě sleduje trendy ve filmu, chodí na obnovené premiéry filmů, které má rád, asi vás nepřekvapí, že jeho TOP filmem je 2001: Vesmírná Odyssea, dává rozhovory filmovým magazínům, objíždí festivaly a přitom zůstává nohama na zemi. Po rekordním víkendu Temného rytíře odpověděl reportérovi, jak se cítí jako režisér nejlépe přijatého filmu v historii lakonicky:,,Cítím se stejně jako v pátek.“ Nolan také produkuje, ale věrný svému přesvědčení, nikdy režisérovi nemluví do jeho práce, i když by často možná měl.

Nolan vede rodinný život, za manželku má producentku svých filmů a rozhodně ho neuvidíte na stránkách bulváru. Pro novináře je to zkrátka nudný patron. A pro filmové diváky? To už je něco opravdu jiného.

Nolanův první komerčně úspěšný film bylo nezávislé Memento, které se mimochodem stalo kultovním filmem takřka během premiérového víkendu a nic na své intenzitě neztratilo ani po bezmála dvou dekádách. Film vyprávěný v sekvencích od konce po začátek má řadu brilantních scén. Zvažoval jsem, zda sem dát scénu s Carrie Anne Moss v kavárně, která se cituje asi nejvíc, ale nakonec jsem se rozhodl pro honičku. Je akční a je v ní hodně podvratný humor.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Posledním filmem který měl Christopher Nolan v kinodistribuci je válečný film Dunkerk. Přestože je snímek bez nejvyšší nepřístupnosti a obsahuje řadu sugestivních scén, svědčí o Nolanově režijním mistrovství. Dokáže totiž i bez kapky krve vystavět neuvěřitelnou atmosféru. Z Dunkerku se dá vybrat řada brilantních scén, ale mrkněte na tuto.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Nolanovým opusem je bezesporu Počátek, i když znám i řadu odpůrců tohoto filmu. Přiznám se, že mě na tomto filmu trochu štval Leonardo Di Caprio, který zde hrál úplně stejně jako v Prokletém ostrově, včetně svých typických hereckých manýr. Nevíte, o čem mluvím? Má to v každém filmu. Vždycky zařve:,,Jesus Christ. No!“ Tato scéna je ale fantastická.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Přesně chápu, proč si Nolan zvolil natočení filmu Interstellar, ačkoli ten film dlouhodobě připravoval a měl točit Steven Spielberg. Nolan ale Spielbergovi vyšel vstříc, pozměnil scénář svého bratra, ale prý ne moc, jak tvrdil. Zřejmě největší nervy měli u tohoto filmu producenti, protože film se připravoval pro Paramount a Nolan má smlouvu s Warnery. Nakonec se Warneři spokojili s rozdělením práv a rozdělili si náklady s Paramountem. Jedna z nejintenzivnějších scén je podle mě tato.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Thriller Insomnia je natočený naprosto spektakulárně a stojí a padá samozřejmě s hlavním hereckým triem, které má Oskary za nejlepší herecké výkony. Zde je pro Nolana signifikantní tato scéna, kde dokazuje, že nepotřebuje armádu trikařů, aby vytvořil sugestivní atmosféru.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

A nyní už zřejmě čekáte na signifikantní scény z trilogie Temný rytíř. A dočkáte se, nebojte. Začneme pěkně od konce. Temný rytíř povstal je na studiový velkofilm hodně neotřelá a drsná zábava, pokud se to tak dá vůbec nazvat. Tahle scéna je geniální, ale podle mě se do filmu vůbec nehodí.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Každá scéna ve které se objeví Joker v Temném rytíři film nakopne do neskutečných grád. V této konfrontaci s Harvey Dvěma tvářemi se dokazuje, že u tohoto filmu bylo všechno, jak má být.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

První díl Temného rytíře s názvem Batman začíná možná ještě úplně neukázal, o co půjde, ale na druhou stranu, pokud jste se k němu vrátili po zhlédnutí Temného rytíře, docvaklo vám, že jinak to vlastně ani začínat nemělo. Připomeňme si tuto zajímavou sekvenci.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

A dnešní výběr signifikantních scén zakončíme již jednou připomínaným Temným rytířem. Ten film má mnoho neskutečně silných scén, ostatně právem se řadí mezi nejvyhledávanější filmy celosvětového obecenstva naší doby. Nemohu jinak. Co lze říct na adresu této scény jiného, než že je geniální?

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Tento článek vychází za finančního přispění společnosti Tau Seating s.r.o.

reklama světová klasika
Koupit ZDE ↓

Tištěná verze
http://www.kosmas.cz/knihy/168427/slavna-svetova-filmova-klasika/

Přidat komentář

TOPlist