SIGNIFIKANTNÍ SCÉNY: Miloš Forman

Dílo Miloše Formana je již bohužel uzavřeno, ale to neznamená, že by nežilo dál svým životem a neoslovovalo nové diváky. Představme si dílo jednoho z nejslavnějších amerických režisérů narozeného v středočeské Čáslavi.

milos_forman_main_bild

Miloše Formana, kterému kamarádi říkali bejku, máme na RealFilmu samozřejmě rádi. Při každé retrospektivě konané v Česku o ní rádi informujeme a pochopitelně ho máme i v naší profilové rubrice významných režisérů. Psali jsme o zajímavé knize rozhovorů Bohdana Slámy s Milošem Formanem a v současnosti se hrají v českých kinech v rámci Projektu 100 jeho muzikálové Vlasy. Ostatně katalogové heslo Vlasů do tohoto projektu jsem s radostí napsal.

 

Ve filmu Hoří, má panenko, které jsem viděl ve svých osmi letech v kinopremiéře v říčanském kině s mým tátou mě už tehdy zaujalo několik neuvěřitelných scén. Od té doby jsem film viděl už několikrát a je pro mě stejně neuchopitelný jako v mých osmi letech. Brutální upřímnost, černý humor a zobrazená realita dodnes naprosto odzbrojí. Tato scéna ze závěru filmu ve mně dodnes vyvolává nevěřícné kroucení hlavou. Podotýkám, že Forman oproti skutečnosti výjevu ze života ještě obrousil hrany, protože ve skutečnosti se to stalo ještě mnohem ostřeji.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

A Hoří, má panenko podruhé. Vynechat scénu tomboly prostě nelze. Při sledování této scény si vždy vybavím obraz Pietera Brueghela st. z vídeňského Kunsthistorisches Musea V zemi peciválů, o kterém si můžete přečíst na našem partnerském portálu RealArts.cz. Forman zde totiž svou banální historku o hasičích povýšil na mistrovskou alegorii.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Při rešerších na již zmiňované katalogové heslo k filmu Vlasy jsem zaznamenal, jak se zahraniční filmoví teoretici vždy pozastavovali nad tím, proč se Forman ze všech možných látek rozhodl k režii právě tohoto muzikálu. Odpověď Forman prozradil v jednom půvabném americkém dokumentu z cyklu Directors. Chápu různé výhrady proti tomuto filmu, ale rozhodně se neztotožňuji s názorem, že by to byl nepovedený film. Copak nepovedený film může obsahovat takovouto scénu?

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Možná není tahle scéna z filmu Ragtime nejslavnější v kariéře Miloše Formana, ale pro něj byla velmi důležitá. Vystihuje totiž dle jeho vlastních slov komunismus. A podle mého názoru to nikdo neřekl tak pregnantně jako Forman právě touto scénou. Bravo!

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Formanovým nejlepším filmem, podle mě, je Amadeus. A netvrdím to kvůli tomu, že se točil v Čechách, ale protože podle mě se v tom filmu sešla celá řada faktorů, která umožnila vzniknout mimořádnému dílu. Neuvěřitelný štáb ve vrcholné formě Forman, Ondříček, Pištěk, Černý, Zaentz a samozřejmě herci. Tuto scénu ale miluju a podotýkám, že vznikla bez CGI.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Celosvětově je Formanovým největším dílem Přelet nad kukaččím hnízdem, které snad netřeba představovat. Tuto scénu znají ale opravdu všichni a Američani ji dodnes nechápou. My Češi jí ale rozumíme velmi dobře.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Přidat komentář

TOPlist