Krokodýl Dundee (1986)

krokodýl_dundee1

Crocodile Dundee, Austrálie, režie: Peter Faiman, scénář: Paul Hogan, Ken Shadie, John Cornell, hudba: Peter Best, kamera: Russel Boyd, střih: David Stiven, hrají: Paul Hogan, Linda Kozlowski, John Meillon, David Gulpilil

 

97 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

 

Nominace na Oskara – nejlepší scénář

 Film:

Ctižádostivá newyorská reportérka Sue Charlton (Linda Kozlowski) chce napsat článek o Australanovi Mikovi Dundeem (Paul Hogan), který přežil útok velkého krokodýla. Vypraví se do australského Wakabout Creek, kde ji přivítá Dundeeho společník Walter Reilly (John Meillon). V hospodě jí vypráví patřičně přikrášlenou historku. Vzápětí dovnitř vtrhne Mike s vycpaným krokodýlem, a než se reportérka vzpamatuje, vytáhne ji na parket a během tance stihne pěstí uzemnit muže, který si z něj utahoval.

crocodile-dundee2

Je jisté, že pokud přijme nabídku, aby jí za 2500 dolarů ukázal místo, kde se vše stalo, tak čeká Sue řada neobvyklých zážitků. Dundee uspí býka, holou rukou chytí hada a zachrání ji před krokodýlem. Vždy sebejistá reportérka v jeho přítomnosti ztrácí svou suverenitu a začíná podléhat jeho kouzlu. Když zjistí, že nikdy nebyl ve větším městě, přemluví ho, aby se s ní vydal do New Yorku, kde je přivítá Richard Mason, který je nejen kolegou Sue, ale také jejím přítelem. Jenže může se australský dobrodruh usadit ve velkoměstě.

 

Paul Hogan k natáčení filmu Krokodýl Dundee přistupoval nesmírně racionálně. V televizi diváky bavil v roli komika a pak za hubičku natáčel propagační videa Austrálie určené na americký trh. Filmy z Austrálie se na americký trh příliš nedostávaly, čestnou vyjímkou budiž Šílený Max, ale ostatní snímky z produkce protinožců končily většinou v klubových kinech.

krokodýl dundee3

Hogan veřejně nabídl akcie na Krokodýla Dundee a potřeboval pokrýt 8 900 000 australských dolarů. Nakonec se mu podařilo vybrat investici ještě o 3 500 000 milionů australských dolarů vyšší. Stále však vlastnil 65% veškerých procent filmu.

 

Natáčení probíhalo vesměs klidně až na moment, kdy Hogana při posilování sklátila lehká mrtvička. Zotavil se celkem rychle a pak vtipně pronesl na tiskové konferenci, že krevní sraženina zasáhla část mozku, kterou stejně beztak nepoužívá.

krokodýl_dundee4

Hogan si na filmu dával velmi záležet, ale natáčení v australské buši bylo dlouhé a otravné. Jeho novým koníčkem se stala americká herečka Linda Kozlowski, kterou doporučil pro natáčení sám Dustin Hoffman. Noci si tak zpříjemnili společně a na konci Hogan odešel od své manželky a pěti dětí, se kterou byl od svých dvaceti let.

 

Kromě Austrálie se natáčelo i v New Yorku a filmaři použili stovky komparsistů, které pak marketing filmu použil i na předpremiéru, čímž budili dojem, že je o film velký zájem. Ostatně Hogan neměl v USA zajištěnou distribuci, ale když se sešel v Paramountu a snímek jim nabídl, američtí byznysmeni měli jasno, že mají potenciální hit. Vystříhali z filmu několik minut, předabovali některé nesrozumitelné australské idiomy a investovali do reklamy částku stejně velkou jako rozpočet celého filmu. A bylo vymalováno.

 

Film vydělal celosvětově neskutečných 375 milionů dolarů a v Austrálii hravě překonal do té doby nejúspěšnější titul Spielbergův E. T. Mimozemšťan.

Crocodile-Dundee-5

Diváci byli nadšení. Sympatický hrdina trousící hlášky a odzbrojující svým čistým srdcem proměňoval kina na místo oázy klidu a humoru. Ostatně i v komunistickém Československu se tento snímek vracel na plátna kin pravidelně. Krokodýl Dundee se dočkal vzápětí pokračování, které si už ale Hogan pojistil natolik, že mu šel do kapsy celý zisk a inicioval i díl třetí. Mimochodem Hoganův ohromný ekonomický úspěch, který mu zajistil nezávislost až do smrti, se stal trnem v oku australskému berňáku, inu každý úspěch bude po zásluze potrestán.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist