Černá labuť (2010)

Černá labuť (2010)

Jenže film není jen technický obor, to hlavní se odehrává mimo kameru, zapojené kabely, postavené koleje, nastavené mikrofony a zapnuté reflektory. Černá labuť byla pro všechny zúčastněné herce noční můra a naprosto záměrně. Aronofsky chtěl, aby to pro ně byla noční můra a sám se zřejmě také příliš nešetřil, protože během natáčení od něj utekla jeho manželka Rachel Weisz i se společným potomkem se slovy, že s takovým člověkem se nedá žít.

Natalie Portman zjistila po příchodu na plac, že se ocitla uprostřed manipulace, kterou naprosto nečekala. Mila Kunis (Pokrevní pouto, Jupiter vychází) dostala podmínku držet přísnou dietu a měla naordinovaný trénink, díky kterému zhubla ve velmi krátké době 10 kilogramů a váhu si musela držet během celého natáčení. Je třeba dodat, že Mila Kunis rozhodně není a nikdy nebylka baculka. Režisér potřebnou rivalitu na plátně podporoval i ve skutečnosti. Vymýšlel si způsoby, jak herečky proti sobě poštvat, aby pnutí mezi nimi nebylo jenom hrané.

Černá labuť (2010)

A výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Natalie Portman se během natáčení hroutila a Mila Kunis se vůči sadistickému režisérovi zatvrdila. A jemu to naprosto vyhovovalo, protože z šílené pracovní atmosféry ani jednou nevystoupil. Výsledkem bylo, že štáb tvořený jeho dlouholetými spolupracovníky o něm prohlásil, že je asociální pitomec a spolupráce s ním je děsná. Arronofsky na to v médiích kontroval, že vášně opadnou a každý pochopí, že chvilkové nepohodlí se ospravedlní výsledným filmovým tvarem. To byla předzvěst brutálního výbuchu emocí jeho kolegů při natáčení vysokorozpočtového NoehoRusselem Crowem, který pokračoval i s aktuálním filmem matka!, kde Jennifer Lawrence řekla, že kdyby tušila do čeho jí režisér uvrtá, tak by tu roli nikdy nevzala a omlouvá se všem divákům zato, že jí budou po skončení filmu nenávidět.

Černá labuť je intenzivní psychologický snímek, který jde až na samotnou dřeň. Kromě psychického trýznění je sledování některých scén fyzicky velmi nepříjemným zážitkem. Scény proměny vycházející z body horrorů Davida Cronenberga jsou velmi sugestivní, stejně jako nevysvětlitelné bizarní momenty ála Roman Polanski. Aronofskému se povedlo z herců doslova vyždímat herecké životní výkony a kromě již několikrát zmíněných hlavních dvou hereček je třeba vyzdvihnout baletního mistra v podání vynikajícího Vincenta Cassela, který se pro tuto roli snad narodil, Barbaru Hershey jako velmi emancipované matky a Winonu Ryder jako odkvétající primadonu.

Černá labuť (2010)

Černá labuť se při svém rozpočtu, který byl někde mezi 10 – 12 miliony dolarů stala absolutním komerčním hitem, když její tržby atakovaly v kinech 330 milionů dolarů. Film se následně v nebývale silné konkurenci ucházel i o Oskara za nejlepší film, ale nakonec prohrál s britským retro dramatem Králova řeč.
http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

PS: Natalie Portman se po Oskarovi za tento film upsala sérii Thor od Marvelu, vdala se za tanečníka, kterého poznala při natáčení Černé labutě a porodila dítě. Její kariéra se však výrazně propadla a bylo pro ní velkým překvapením, že nabídku na její poslední velkou slavnou roli ve filmu Jackie dostala od Darrena Aronofskyho. Ten nakonec z režie filmu ustoupil se slovy, že na jejich další spolupráci režisér – herečka ještě neuzrál čas.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist