Průvodce čarodějnickými filmy

O víkendu věnovanému italské Suspirii a jejímu novému remaku se jistě hodí připomenout si filmy spojené s čarodějnictvím.

the-witch-1

Čarodějnictví patří ke kinematografii téměř od počátků a jeho obliba nikterak neutuchává, naopak. V horrorovém a pohádkovém žánru patří mezi základní stavební prvky příběhu. Na RealFilmu jsme recenzovali nedávno třeba vynikající nezávislý snímek a hit ze Sundance Čarodějnice.

heksen

Vraťme se ale do historie. Velmi znepokojující snímek, který nechal na vážkách i mě, je Dánsko-švédský němý film Heksen – Čarodějnictví v průběhu věků z roku 1922. Pokud ho chcete vidět, zkuste zapátrat na youtube, ale ode mě to nemáte. Film nemá úplně vyhraněný žánr, dost dobře vás znepokojí, stejně jako rozesměje. Jeho tématem jsou různé případy čarodějnictví – inkviziční soudy, jeptišky posedlé démonem, čarodějnický slet a závěrečná scéna, která je bezesporu inspirací pro již zmíněnou horrorovou Čarodějnici. Tohle je skutečná lahůdka pro fajnšmekry, která jistě stojí za objevení.

la mascera del demono

La Maschera del Demono – Maska démona je filmový debut italského režisérského titána Maria Bavy. Teprve třetí horrorový film italské kinematografie z roku 1960 patří k horrorovému rodinnému stříbru. Tento film odstartoval také kariéru krásné Angličanky Barbary Steel, která patří k horrorovým ikonám. Ačkoli forma filmu nezapře inspiraci ve snímcích kultovního britského studia Hammer, je italská Maska démona mnohem serióznější a méně lascivní. Mario Bava ve svých vzorech pokukoval do Střední Evropy, tedy do německého expresionismu, ale jistě i do naší kotliny. V ději snímku jde o čarodějnici upálenou před staletími, jejíž inkarnace v současnosti nachází ďábelské schopnosti. Film je inspirován povídkou N. V. Gogola Vij. Jeho slavnou ruskou adaptaci si můžete připomenout v naší rubrice Retro&legendy.

The-Devil-Rides-Out

Britský horror The Devil Rides Out (1968) je film od legendárního horrorového studia Hammer a potvrzuje, že tihle pánové svému řemeslu rozuměli. Znepokojující, perverzně erotický horror má solidní šanci znepokojit diváky i po letech, ostatně autorem výborného scénáře je Richard Matheson, spisovatel legendární knihy o posledním člověku na zemi, kterou znáte zřejmě z verze s Willem Smithem. Hlavní postava je satanista Mocata, nejzkaženější člověk na zemi, kterého tvůrci vytvořili podle mistra černé magie Aleistera Crowleyho, který usiluje o získání do své moci synovce vévody de Richelieu. Některé triky jsou dnes možná směšné, ale schválně se podívejte. V branži se říká, že Mocata je jeden z nejlepších padouchů v žánru vůbec!

blair witch

Chybět nesmí ani kultovní horror The Blair Witch Project (1999), tedy snímek, který rehabilitoval žánr found footage horrorů, který se vymyslel v Itálii v 80. letech. Skupina tří dokumentaristů pátrá v hlubokých lesích po čarodějnici a přestože se tomuto filmu občas někteří zlomyslně vysmívají, není to na místě. V kině je tento film opravdu působivý.

THE CONJURING

Největší úspěch v kinech měla ale samozřejmě čarodějnice Batsheba, která terorizovala rodinu v prvním snímku The Conjuring, jež v češtině již dvakrát běžel pod názvem V zajetí démonů. Žena, která obětovala své dítě satanovi a proklela svou půdu byla podle manželů Warrenových příbuzná s čarodějnicemi ze Salemu, které byly nechvalně upáleny během tehdejších procesů.

A zítra zůstaňte naladěni na RealFilm, protože se budeme věnovat originální Suspirii z roku 1977 od Daria Argenta!

1 komentář

  1. lida simandlova napsal:

    Jo tak to je něco podle mýho gusta, díky za tipy, to se ráda podívám:-)

Přidat komentář

TOPlist