Suspiria (1977)

suspiria77

Itálie, režie: Dario Argento, scénář: Dario Argento a Daria Nicolodi, kamera: Luciano Tovoli, hudba: Dario Argento, Goblin, Claudio Simonetti, střih: Franco Fraticelli, hrají: Jessica Harper, Stefania Cassini, Flavio Bucci, Miguel Bosé, Barbara Magnolfi, Udo Kier

 

98 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

 

Film:

 

Do tmavé a deštivé noci přijíždí americká tanečnice Suzy Bannion (Jessica Harper). Objedná si taxíka a hrůznou nocí přijíždí do děsivého domu. Zazvoní, ale nikdo jí neotevře. Z interkomu se pouze ozve, aby šla pryč. Na druhý den se Suzy vrací. Počasí je klidné, umoudřelé, všichni jsou milí. Právě přišla do prestižní taneční školy ve Freiburgu, kde má strávit nějaký ten čas a jakoby mimoděk se hned ráno dozvídá, že během noci se ve škole udála brutální vražda. Suzy také jakoby mimoděk řekne, že byla zřejmě poslední, kdo viděla oběť. Tanečnice jsou k Suzy ostražití a ani ona k nim necítí žádnou zvláštní náklonnost. Jenže je nad slunce jasné, že v tomto domě není něco v pořádku. Suzy by tomu ráda přišla na kloub.

suspiria77_1

V pátek jste si na RealFilmu mohli přečíst o aktuálním remakeu, ale je na místě vrátit se také ke slavnému originálu, který ční jako maják v díle kultovního režiséra laciných horrorů Daria Argenta, jenž sice nikdy nedosáhl výšin uznávaného génia, ale na druhou stranu, svět filmu ho dávno přijal mezi své a třeba Suspiria má od kritiků velmi vysoké hodnocení a právem se řadí do rodinného horrorového stříbra. Suspiria je pak považována za Argentův nejzdařilejší film.

 

Dario Argento napsal scénář společně se svou manželkou Dariou Nicolodi a do hlavní role obsadil mladinkou Jessicu Harper, která se role mírně naivní tanečnice ujala vlastně docela dobře. Nejsou to ovšem herecké výkony, které by ze Suspirie činily filmovou klasiku, ačkoli ve filmu uvidíte mladého Uda Kiera, jenž prostě nikdy nehraje špatně a navíc ta vizáž, že? Ten se pro filmovou kameru opravdu narodil.

suspiriaor

Původně bylo ve scénáři, že tanečnicím je dvanáct let, proto se všechny dvacetileté dívky ve filmu chovají tak naivně. Majitel produkční společnosti, která film vyráběla, shodou okolností otec Daria Argenta, synkovi řekl: ,,Pokud tam budeš vraždit malý holky, tak ten film určitě zakážou.“ Argento s otcem souhlasil, ale dialogy nepřepsal.

 

Suspiria je výtvarně naprosto geniální film, natáčelo se zejména v bavorském Mnichově, je barokně přehnaný, teatrálně inscenovaný, smrti zobrazené ve filmu jsou realizované ad absurdum a i přes svou naprostou nesmyslnost jim nelze upřít režijní nápaditost. Ruku v ruce s vizualitou film ovládá hudba, která zní častěji než dialogy a je to hudba velice těžká, která zřejmě ne každému sedne. Dario Argento prakticky nenatáčel kontaktní zvuk, takže všechny dialogy jsou dabované ve studiu a v mnoha místech zvuk úplně chybí. Díky nepříliš schopnému zvukaři pak musela být role Uda Kiera předabována.

suspiriaor2

Suspiria je prvním dílem Argentovy trilogie o třech matkách čarodějnicích. Druhým dílem je Inferno a třetím Matka slz. Všechny filmy jsou pak inspirovány esejí Thomase De Quinceyho Suspiria de Profundis. Suspiria je pak inspirována první matkou Mater Suspiriorum.

 

Pokud se podíváte na hodnocení na různých filmových databázích, pak vidíte, jak Suspiria rozděluje publikum, protože tento film není klasickým horrorovým příběhem. Příběh má tento snímek děravý jak cedník, má naprosto špatně vystavěný dramatický oblouk, ale přesto ten film ze záhadného způsobu funguje. Je to totiž úder na první signální, žádný překombinovaný příběh, žádné náznaky, od začátku brutální barevná horrorová jízda s rychlými střihy, která uhání mimo zastávky a šraňky jak vlak po kolejích při rozbité signalizaci. Film byl velkým mezinárodním hitem a velké úspěchy slavil na trzích v Itálii, Německu a Japonsku.

 

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

PS: Přidávám se do tábora těch, kteří tvrdí, že je lepší vidět dříve remake, než originál. Každopádně oba filmy stojí za zhlédnutí.

Přidat komentář

TOPlist