Konformista (1970)

konformista

Itálie/Francie/NSR, Il Conformista, režie a scénář: Bernardo Bertolucci podle románu Alberta Moravii, kamera: Vittorio Storaro, hudba: Georges Delerue, střih: Franco Arcalli, hrají: Jean Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Gastone Moschin, Enzo Tarascio

113 minut (první kinoverze 108 minut), barevný, 1.66:1, 35 mm

nominace na Oskara za nejlepší scénář, nominace na Zlatého medvěda na MFF v Berlíně za nejlepší film, Donatellův David za nejlepší film

Film:

Mladý intelektuál Marcello Clerici (Jean-Louis Trintignant) je plný komplexů a přitom je přesvědčen o vlastní výjimečnosti a zejména výlučnosti. K tomu ho přiměl jeho despotický otec, toho času na psychiatrii a matka žijící v mondénní vile se svým asijským řidičem automobilu. Marcello by se rád zařadil do normální společnosti, proto se rozhodne oženit s poněkud nudnou maloměstskou dívkou z průměrné měšťácké rodiny.

Jsou třicátá léta dvacátého století, Itálii právě zmítá poblouznění fašismem a Marcello se rozhodne sloužit režimu. Jako test pro výhodnější postavení přijme úkol spáchat politickou vraždu na svém bývalém profesorovi, který právě žije v pařížském exilu. Marcello si má získat jeho důvěru a pak ho nenápadně mimo Paříž sprovodit ze světa.

konformista_3

Marcello Clerici je jedna z nejzajímavějších a nejslavnějších rolí v kariéře Jeana Louise Trintignanta. Film natočený nedávno zesnulým mistrem Bertoluccim podle předlohy Alberta Moravii vzbudil velký ohlas už v době svého uvedení a dnes se právem řadí ke klasice. Konformista totiž i přes své lokální a geopolitické zařazení dokáže oslovit diváky a vyvolat konotace v mnoha místech světa.

konformista_4

Vittorio Storaro má na poličce v obýváku Oskary za filmy Poslední císař, Rudí a Apokalypsa F. F. Coppoly, na zdi má plaketu s nominací na Oskara za Dicka Tracyho, 10 let je hrdým nositelem Ceny za celoživotní dílo od Cechu amerických kameramanů a má mnoho dalších významných ocenění.

konformista_5

Pan Peter Zeitlinger mi vyprávěl, že kameramani jsou sice nejhorší pedagogové, protože málokterý kameraman je obdařen darem dobrého řečníka. Když se jim ale člověk pozorně dívá pod ruku, uvidí všechna kouzla, která dovedou přenést na plátno. Konformista je vizuálně naprosto geniálně natočený snímek a neselhává ani v rovině příběhové. RealFilm snímek vřele doporučuje ke zhlédnutí.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

NOMINUJTE POUTNÍKA SVĚTEM FANTAZIE NA KNIHU ROKU NA DATABÁZÍ KNIH – ZDE

(pro hlasování je třeba se na tamějším webu přihlásit)

obalka_Poutnik_realfilm

Knihu Poutník světem fantazie vydává Charon media a můžete si jí koupit v distribuci společnosti Kosmas.

Přidat komentář

TOPlist