Máří Magdaléna (2018)

MM_Day19_DSC09732.ARW

Mary Magdalene, Velká Británie, režie: Garth Davis, scénář: Helen Edmundson, Philippa Goslett, hudba: Hildur Guðnadóttir, Jóhann Jóhannsson, kamera: Greig Fraser, hrají: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Tchéky Karyo, Tahar Rahim

 

120 minut, barevný, na DVD

 

Film:

 

Rok 33. Máří Magdaléna (Rooney Mara) žije se svými sestrami, bratry a otcem (Tchéky Karyo) v rybářské vesničce Magdale. Je to hodná dívka, pomáhá a snaží se všem vyjít vstříc. Rozhodně se však nechce provdat za muže, kterého jí vybral její otec a uteče do chladné noci. Rodina tento její čin chápe jako akt ponížení a domnívá se, že je posedlá démonem. Máří Magdaléna se trápí a nikterak jí nepomůže ani očistný rituál v moři, při kterém jí vlastní bratr málem utopí.

Unavená, ponížená a smutná dívka leží na zemi, když jí přijde navštívit Ježíš Kristus (Joaquin Phoenix). Promluví si s ní a dívka v jeho společnosti hned pookřeje. Máří, okouzlená jeho povahou a názory, rázně zpřetrhá všechna pouta, která ji vázala k domovu, a stane se členkou Ježíšových apoštolské družiny, kde je v kontaktu nejvíce s Petrem (Chiwetel Ejiofor) a Jidášem (Tahar Rahim), směřujících do Jeruzaléma. Všichni tuší, že se tam odehraje něco velkého, ale Ježíš stále více cítí přítomnost temnoty.

Mary Magdalene

Pokud si přečtete článek vydaný na Velký pátek o filmech s Ježíšem, dá se z něj vypozorovat zásadní věc, kterou si producenti uvědomovali. Producent Canning říká:,,Každá generace má k převyprávění nebo k rekonstrukci příběhů vlastní přístup založený na její současnosti. Když děláte film, musíte do určité míry rezonovat se současností, protože jinak nenajdete diváky. Cítili jsme, že tady je prostor k vyprávění příběhu Máří Magdalény – že ženský pohled na tenhle konkrétní příběh života a smrti Ježíše Krista by byl novou cestou k tomuto příběhu a že by mohl také osvětlit některé současné otázky.”

Scénář je dílem dvou ženských autorek. Hlavní autorkou byla Helen Edmundson, autorka divadelních her, která dala dohromady příběh od A do Z a k ní produkce přiřadila Philippu Goslet, jenž filmu dodala filmový způsob vyprávění a přidala potřebnou dramatičnost a gradaci.

MM_Day18_DSC01002.psd

Producenti se rozhodli film konzultovat s odborníky z řady oborů. Ostatně připomeňte si film Ave, Caesar bratrů Coenů, jak se v Hollywoodu točí náboženské snímky. Výzkum přivedl Goslett na cestu do biblické historie, která představovala další komplikace, ale která také zdůraznila důležitost příběhu, který je jádrem filmu. „Měli jsme spousty rozhovorů s rabíny, knězi, židovskými historiky, specialisty na Bibli a s archeology a všichni, s kterými jsme mluvili, nesouhlasili s těmi ostatními!” říká scenáristka Goslett. „Každý z nich vnímal Ježíšovo hnutí a jeho význam jinak, což bylo fascinující. Co nás ale fascinovalo ještě daleko víc, bylo to, že se všichni bez výjimky shodli, že Máří z Magdaly by měla být považována za učedníka a apoštola.”

Během natáčení se odehrála docela pěkná věc. Je to ta scéna, kdy bratr Máří Magdalény s dívky vymítá démona. Příhodu popisuje režisér Davis:„Všichni jsme k přípravě scény měli kopii jednoho ze starodávných textů, a téměř v té minutě, kdy jsme vešli do vody, ustal vítr. Naprosto. Nebyl tam vůbec žádný pohyb. A najednou kolem nás začaly létat blesky. To všechny vyděsilo! Zajímavý okamžik, kdy život zrcadlil umění.“

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist