V mrazivém Berlíně začíná 69. ročník Berlinale

Rok se sešel s rokem a je tady opět první hlavní událost starého kontinentu, slavné Berlinale vedené ředitelem Dieterem Kosslickem nabídne 400 filmů a v hlavní soutěži se utká hned 17 snímků, a to tentokrát po delší době bez české účasti ani v koprodukcích.

berlinale palace

Důvod je nasnadě. Loni se Česko rozhodlo oslavovat 100. výročí zaniklého Československa a kompletní domácí tvorba se tvořila pouze do tuzemských kin. Stálo to stovky milionů a výsledek už známe. Kde nic, tu nic. Na druhou stranu, loni měla česká kinematografie spoustu hitů, které ovšem vznikly často díky komerčním televizím, nikoli finančně kulturní politice vlády. Ta je totiž tradičně velice slabá a současný ministr kultury se svým slovníkem a schopnostmi žádné světlé zítřky nepřinese, jak vidno z jeho televizních vystoupení. Vraťme se však do ledového Pruska!

Předsedkyní poroty je slavná francouzská herečka Juliette Binoche. Jako úlitbu Bohům a Hollywoodu a hlavně hvězdné návštěvě přijede letos do Berlína Christian Bale, který zde v soutěži bude mít film Vice režiséra Adama McKeye. Vice je nominovaný na Oskary a Christian Bale ve filmu hraje ministra americké vlády Dicka Cheneyho. Jak jsme psali, filmu se zatím komerčně příliš nedaří, takže Berlinale by mohlo filmu pomoci pro další prodeje do světa. Film je uveden mimo soutěž, protože už má za sebou světovou premiéru, a to pravidla soutěže festivalu nepovolují.

Nový film má na Berlinale Fatih Akin, který festival už v minulosti vyhrál a loni bodoval ve festivalové sezóně se silným dramatem Odnikud s Diane Kruger. Připomeňte si zde. Nový film se jmenuje Der Goldene Handschuh a je o masovém hamburském vrahovi Fritzi Honkovi řádícím v 70. letech minulého století. Film je podle bestselleru Heinze Strunka. Akin snímek natočil v srpnu 2018 a nyní už je v kinech. No, je to frajer. Ve filmu hraje titulní roli Jonas Drassler.

the kindness

Dánská režisérka Lone Scherfig (Škola života, Italština pro začátečníky, Wilbur se chce zabít) má své filmy také pravidelně v české distribuci. Ta uvede film The Kindness of Strangers. Koprodukční snímek má v hlavních rolích vynikající herecké obsazení Zoe Kazan, Andreu Riseborough, Jaye Baruchela a Billyho Nighye. Film vypráví o čtyřech osobách, kteří se dostanou do nejhorších osobních krizí svého života.

Nový snímek má v soutěži i absolventka pražské FAMU, a to polská režisérka Agnieszka Holland. Ve filmu Mr. Jones o velšském reportérovi, který informuje západní svět o stavu Sovětského svazu v raných 30. letech představí v hlavních rolích stále zajímavější krásku Vanessu Kirby nebo skvělého Petera Sarsgaarda. Více o filmu ve Variety.

Zde je seznam soutěžních filmů:

L’adieu à la nuit (Farewell to the Night) by André Téchiné (France / Germany) – Out of competition
Amazing Grace realised by Alan Elliott (USA) – Documentary, out of competition
Der Boden unter den Füßen (The Ground beneath My Feet) by Marie Kreutzer (Austria)
Di jiu tian chang (So Long, My Son) by Wang Xiaoshuai (People’s Republic of China)
Elisa y Marcela (Elisa & Marcela) by Isabel Coixet (Spain)
Der Goldene Handschuh (The Golden Glove) by Fatih Akin (Germany / France)
Gospod postoi, imeto i‘ e Petrunija (God Exists, Her Name is Petrunya) by Teona Strugar Mitevska (Macedonia / Belgium / Slovenia / Croatia / France)
Grâce à Dieu (By the Grace of God) by François Ozon (France)
Ich war zuhause, aber (I Was at Home, But) by Angela Schanelec (Germany / Serbia)
The Kindness of Strangers by Lone Scherfig (Denmark / Canada / Sweden / Germany / France) – Opening film
Kız Kardeşler (A Tale of Three Sisters) by Emin Alper (Turkey / Germany / Netherlands / Greece)
Marighella by Wagner Moura (Brazil) – Out of competition
Mr. Jones by Agnieszka Holland (Poland / United Kingdom / Ukraine)
Öndög by Wang Quan’an (Mongolia)
The Operative by Yuval Adler (Germany / Israel / France / USA) – Out of competition
La paranza dei bambini (Piranhas) by Claudio Giovannesi (Italy)
Répertoire des villes disparues (Ghost Town Anthology) by Denis Côté (Canada)
Synonymes (Synonyms) by Nadav Lapid (France / Israel / Germany)
Systemsprenger (System Crasher) by Nora Fingscheidt (Germany)
Ut og stjæle hester (Out Stealing Horses) by Hans Petter Moland (Norway / Sweden / Denmark)
Varda par Agnès (Varda by Agnès) by Agnès Varda (France) – Documentary, out of competition
Vice by Adam McKay (USA) – Out of competition
Yi miao zhong (One Second) by Zhang Yimou (People’s Republic of China)

Většinu filmů uvede letošní Febiofest.

Přidat komentář

TOPlist