Festival Kino na Hranici v Českém Těšíně představí novinky i legendy českého a polského filmu

Na česko-polské hranici se letos od 27. dubna do 3. května odehraje 21. ročník festivalu Kino na Hranici. Jedinečný festival, v rámci kterého diváci během sedmi dnů hned několikrát za den skutečně překročí státní hranice. RealFilm.cz je mediálním partnerem festivalu.

Kino na Hranici_1

Festival Kino na Hranici nabídne v programu přes stopadesát filmových projekcí a umožní setkání hned se stovkou hostů. Díky intimní a přátelské atmosféře pohraničního Českého Těšína si festival oblíbili přední filmoví režiséři i herci. Festival je jedním z mála, na kterém je možné sledovat film v sále s režisérkou Agnieszkou Holland, která v posledních letech nevynechala žádný z ročníků, Krzysztofem Zanussim i Janem Hřebejkem nebo Miroslavem Krobotem. Tváří v tvář je možné se v Těšíně setkat také s Karolinou Gruzskou, Ivanem Trojanem nebo Agatou Kuleszovou z Oscarem oceněného filmu Ida. Festival se vedle současné polské a české filmové tvorby zaměřuje na retrospektivy a tematické cykly, které kinematografie obou zemí spojují.

Možnosti dialogu s díly Jana Švankmajera  

V rámci retrospektivních sekcí budou mít návštěvníci unikátní příležitost seznámit se s dílem výjimečného a nekompromisního filmového surrealisty Jana Švankmajera.Retrospektiva nabídne všechny Švankmajerovy celovečerní snímky a výběr krátkých filmů klíčových pro jeho tvůrčí dráhu. Ty si ostatně můžete již nyní osvěžit v naší knize Česká animovaná klasika. Další z českých osobností, kterým se program festivalu bude letos věnovat, je legendární představitel doktora Mráčka či strýčka Pepina z Postřižin Jaromír Hanzlík. Těšínský rodák přijede na hranici uvést kromě své starší tvorby i úplnou novinku – romantickou komedii Léto s gentlemanem, v níž Hanzlík hraje nejen hlavní roli, ale zároveň je i autorem scénáře.

Festival představí také průřez dílem polských tvůrců – své filmy přijede osobně uvést režisér polský režisér kultovních hořkých komedií Marek Koterski a charismatický polský herec Marcin Dorociński.

02_Studena_valka

České a polské Femmes Fatales

Letošní ročník bude patřit také ženským hrdinkám – tematický cyklus Femme Fatale se zaměří na krásné a osudové ženy českých a polských filmů. Výběr filmů připomene inspirativní roli žen ve filmovém světě – ať už okouzlovaly svými půvaby a charismem celou generaci diváků či se staly múzami pro tvůrce. Vyslankyní českých femme fatales bude třeba Olga Schoberová, jež se stala symbolem sexappealu šedesátých let zejména díky roli v bláznivé sci-fi komedii Kdo chce zabít Jessii?. Mezi polskými osudovými ženami přehlídka představí Grażynu Szapołowskou z Krátkého filmu o lásce Krzysztofa Kieślowského nebo Joannu Kuligovou ze Studené války.

Na hranici do Těšína snadno a rychle

Dostat se na festival Kino na Hranici je překvapivě mnohem jednodušší, než se zdá – díky snadnému a z větších měst přímému vlakovému spojení je možné se do Těšína dorazit za pár hodin ze všech koutů republiky. Poznáte tak Polsko nejen díky přátelské atmosféře tohoto města, ale hlavně z pláten zdejších kinosálů. Polská kinematografie v současně patří k nejúspěšnějším a nejoceňovanějším na světě a na festivalu budete mít příležitost seznámit se s tím nejzajímavějším, co se v Polsku za poslední rok urodilo. Doporučení, co na festivalu neminout, se točilo v centru Prahy v nově otevřeném muzeu NaFilM, které je vůbec prvním muzeem filmu v České republice: https://youtu.be/AjfVPyp5c44.

21. Ročník festivalu Kino Na Hranici / Kino na Granici,

Těšín, CZ / PL, 27.4. – 3.5.2019

Více o festivalu: https://kinonagranicy.pl/cz/strana/o-przegladzie-cz

Facebook: https://www.facebook.com/kinonagranicy/  

Instagram: https://www.instagram.com/kino_na_granicy/?hl=cs

Youtube:https://www.youtube.com/playlist?list=PLkxTJImaipDzolDlIfr8gYncnyttY3RJs

 

Fotogalerie z předchozích ročníků: https://kinonagranicy.pl/cz/galerie

 

 

Akreditace

 

Od 1. února do 31. března 2019 bude cena akreditace včetně balíčku 1000 Kč.

Více o akreditacích zde: https://kinonagranicy.pl/cz/strana/permanentky-v-predprodeji

 

Ubytování

https://kinonagranicy.pl/cz/strana/ubytovani

Kino na HranicI_Plakat_5

Přidat komentář

TOPlist