Průvodce horrory inspirující horror My

Režiséři, kteří to myslí vážně si před vlastním filmováním hledají tzv. referenční projekty. Na nich pak spolupracovníkům ukáží své inspirační vzory. Aktuální premiéra horroru My má zajímavou sestavu referenčních snímků, že by byla škoda si je nepředstavit.

us_4

Jordan Peele zpracoval vděčné téma dvojníků, které se ve filmu a samozřejmě i literatuře vyskytuje odjakživa. Ostatně pokud se podíváte na jména stínových postav, najdete jejich předobrazy v antické mytologii. O tom ale dnes řeč nebude. My se dnes podíváme na velice reprezentativní vzorek slavných mezinárodních a často nehollywoodských horrorů. Mnohé z nich sice ani neběžely v českých kinech, ale o všech můžeme směle říct, že jsou kultovní. Dnešní průvodce rozhodně není vhodný pro diváky do 18 let.

birds

Nejstarším horrorem, který si Peele vybral jako inspirační zdroj je dodnes špičkový horror Ptáci Alfreda Hitchcocka, kde nechybí ani humor a natočilo ho studio Universal, kde ostatně vznikal i horror My. V tomto horroru je hrozba naprosto netypická, protože jí jsou ptáci. Děj se odehrává v malém městě u kalifornského zálivu, kam přijíždí mladá žena za novinářem, aby mu předala kanárka jako žert. Jak se ukáže, co se škádlívá, to se rádo mívá. Jenže milostné ťokání přeruší útok ptáků, kteří začnou bez zjevného důvodu napadat lidi.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

shining

Jedním z inspiračních zdrojů je horror Osvícení amerického režiséra Stanleyho Kubricka, který velice volně převyprávěl mnohovrstevnatou předlohu Stephena Kinga na děsivý příběh z coloradského hotelu. Jack Torrance je spisovatel, kterému se zrovna moc nedaří. Přijme proto práci v hotelu Overlook, který v zimních měsících zapadá sněhem natolik, že je kompletně odříznutý od světa a odjede tam s manželkou a malým synkem. Jak brzy zjistí nejsou v hotelu sami. Hotel je doslova přeplněný hosty, které zřejmě vidí sám Jack a jeho noví přátelé mu vnuknou hrůzostrašnou myšlenku. O legendárním horroru jsme psali v tomto samostatném článku.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Inspirátorem horroru je i geniální snímek Zemřít znovu Kennetha Branagha z roku 1991. Mike Church je detektiv z L.A. Má nadání trousit životní moudra a pátrat po zmizelých osobách. Je však v koncích, když je najat, aby pomohl krásné oběti, která trpí ztrátou paměti a strašlivými nočními můrami. Excentrický prodavač starožitností a hypnotizér přivede Churche k ohromujícímu objevu. Zdroj nočních můr by mohl spočívat v nadpřirozeném spojení s Margaret Straussovou. Tuto světovou pianistku údajně v roce 1948 zavraždil její manžel, skladatel Roman.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Název koprodukčního horroru Funny Games (1997) rakouského režiséra Michaela Hanekeho, který film natočil dokonce dvakrát a podruhé se slavnějšími herci a zhruba pětinásobným rozpočtem, by mohl budit falešný dojem, že se u filmu pobavíte. To se rozhodně nepobavíte a dost možná žádnou z jeho verzí nikdy ani nedokoukáte. Zápletka je prostá. Rodinu přepadnou dva sadističtí mladíci v bílém, kteří je v jejich vlastním domě podrobí svým děsivým příkazům.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist