R.I.P. Stanislav Zindulka

Ve věku 86 let zemřel ve čtvrtek 14. března herec Stanislav Zindulka, držitel Českého lva za Babí léto a ceny Thálie za celoživotní činoherní mistrovství, představitel mnoha charakterních a komediálních rolí, kterého proslavila role ve slavném seriálu Karla Kachyni Vlak dětství a naděje.

zindulka

Sluší se ale vzpomenout, že seriál Vlak dětství a naděje připravený do vysílání v roce 1985 se vysílal až po listopadu 1989, protože nebylo povoleno jeho vysílání na obrazovkách Československé televize z ideologických důvodů. Zindulka, tak ve svých 57 letech odjel na stálo z angažmá v Brně do Prahy, kde byl hlavní hvězdou dnes slavného seriálu, který ale tehdy nikdo nesměl vidět.

vlak_detstvi

Stanislav Zindulka se narodil 5. května 1932 v Jilemnici a svůj život velice pěkně zmapoval ve svých pamětech, které pokud nemáte u sebe doma naleznete určitě ve své městské knihovně. Kniha se jmenuje Moje cesta: vlakem dětství a naděje a autorem jsou Stanislav Zindulka a Jitka Škápíková.

babi_leto

Stanislav Zindulka ztvárnil mnoho zajímavých filmových a televizních rolí. Zřejmě nejznámější filmovou roli mu nabídl Vladimír Michálek díky scénáři Jiřího Hubače ve filmu Babí léto z roku 2001, kde hrál společně s Vlastimilem Brodským a Stellou Zázvorkovou. Točil s režiséry Karlem Kachyňou, Karlem Smyczkem, Antonínem Moskalykem, Jaromilem Jirešem, Jurajem Herzem, Dušanem Kleinem nebo Jiřím Strachem. Kromě charakterních a komediálních rolí by se nemělo zapomínat ani na jeho tvorbu pro děti, protože právě pro ně natočil mnoho televizních a filmových pohádek a děti si ho pamatují jako kouzelného dědečka.

Přidat komentář

TOPlist