Na hraně zítřka (2014)

A

 

Scénář obsahuje řadu společných znaků s událostmi vylodění spojenců v Normandii na Omaha Beach, kterou většina filmových fanoušků poznala spíš ve filmu Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana, než ve školních lavicích, ale i s konotacemi na evropskou historii první světové války. Hlavní hrdince se tedy přezdívá Anděl z Verdunu, vylodění je ve Francii atp. Právě to však dělá ze sledování filmu docela příjemnou hru, která pro pozornějšího diváka učiní film, ještě o třídu zábavnější.

A

Samotný scénář je ale z kategorie těch opravdu nejpropracovanějších, do kterých kdy velké studio investovalo blockbusterové prostředky. Hrdinové se nechovají šablonovitě, jak v katastrofických filmech 70. a 90. let, nevrhají se za každou cenu do každé akce a hlavní postava také není zrovna hrdina bez bázně a hany, kterého byste v tomto žánru oprávněně očekávali. Ukončování dnů a postup do dalšího „levelu“ je jak z nějaké počítačové hry, kde máte neustále k dispozici nový život navíc. Mimochodem počítačová hra k tomuto filmu je nehorázná pruda, co se týče ovládání a absolutně mě nechytla. Filmová platforma tohoto projektu je výrazně zdařilejší.

EDGE OF TOMORROW

Po herecké stránce je Na hraně zítřka v mezích standardního letního filmu. Zpestřením je pak návrat Billa Paxtona, kterému role vojenské gumy příjemně sedla. Trochu jsem se nemohl zbavit pocitu, že některé scény jsou jak z Cameronových Vetřelců, ale to asi ke každému militantnímu filmu vzniklému v Hollywoodu už tak nějak neodmyslitelně patří.

EDGE OF TOMORROW

Film je v české distribuční síti k vidění buď ve 3D nebo ve 2D. Já jsem zvolil variantu 2D, ale v sále se zvukovým systémem Dolby ATMOS. Absolutně si nedovedu představit, že by mohl tento film docenit kdokoli, kdo si ho pustí doma stažený na notebooku nebo na tabletu a za vstupné podle mě vážně stojí.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

 

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist