Nešvar změny názvů v televizním vysílání II.

Od loňska, kdy vysílala televize Prima zdařilý snímek Čistá práce, v originále Bank Job, a z nějakého neznámého důvodu ho přejmenovala na film Bankovní kurýr se nezměnilo vůbec nic. Televize vysílají staré programy pod novými názvy a to není nic jiného, než uvádění diváka v omyl.

vosi_hnizdo

Změny názvů filmů jsou pro mě velkou záhadou. Zřejmě největší veletoče se povedlo distributorům snímku Na hraně zítřka s Tomem Cruisem z roku 2014. Film měl vysoký rozpočet a v amerických kinech nedopadl vůbec dobře, přestože měl výborné kritiky a diváci ho hodnotí dodnes vysokými známkami. Film se hrál v kinech jako The Edge of Tommorow, ale objevil se v nabídce i pod názvem Live. Die. Repeat.

seven_sisters_2

Předloni zažil podobné kotrmelce i nezávisle financovaný středněrozpočtový snímek Sedm životů, který do českých kin uvedla firma Bontonfilm a ve světové distribuci VOD ho má pod křídly Netflix. Film se jmenuje What Happened to Monday?, ale hraje se i pod názvem Seven Sisters.

Důvody těchto změn názvů jsou často ryze ekonomické. Změna názvu se často dělá i se změnou vizuálu filmu a jejím hlavním cílem není úplně čistá taktika přesvědčit diváka, že se dívá na jiný film.

Čistá práce (2008)

To je jistě i důvod přejmenování solidního snímku Čistá práce na Bankovní kurýr. Důvod je asi nasnadě. Na Primě mají zřejmě pocit, že se takto film uvede lépe, protože v hlavní roli je Jason Statham, kterému neustále reprízují trilogii Kurýr.

Není to ale jenom Prima. Už v devadesátých letech vysílala Nova film Závrať. Pro dobro Novy je ale dobré zmínit, že se jednalo o film Vertigo a název Závrať je skutečně český ekvivalent. Ten do té doby ale nikdy na českém trhu neběžel, ani za totality. Díky zahraniční literatuře a poznávání Alfreda Hitchcocka se ale mezi diváky snímek vžil natolik v originálním názvu, že Nova při pozdější repríze film uvedla do programů jako Vertigo, ačkoli v českém dabingu stále slyšíme Závrať.

Tyto případy se množí a s duplikací kanálů bez programu se objevují skutečně psí kusy. Je to škoda, protože divák je tak zmatený a neví, zda už film viděl. Jediná obrana je tak sledovat v programech originální název filmu, eventuálně se podívat na kartu filmu na imdb.com, kde u většiny filmů naleznete alternativní názvy filmu. Pro mě je z poslední doby obrovským šokem přejmenování filmu Dobyvatelé ztracené archy na Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy.

PS: Tento článek se bude opakovat každý rok, klidně i častěji, dokud si budou televize myslet, že je divák dement.

Už se to blíží! Doražte do Českého Těšína na festival!

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/knh2019_580x240-1.png

 

Přidat komentář

TOPlist