Festival v Cannes tradičně zahajuje skandálem

Začíná filmový svátek v Cannes, který má zajímavou soutěž, českého zástupce, který dopadl zjevně dobře, retrospektivu Miloše Formana a objektivně zaplacený skandál, který mileráda převzala česká mainstreamová média bez uvedení souvislostí.

mff v cannes poster

O soutěži a programu filmového svátku na Riviéře jsme psali v tomto samostatném článku, který si určitě osvěžte nebo přečtěte, protože obsahuje filmy, které v kinech určitě uvidíme. Aktualizace je ovšem taková, že workoholik Tarantino si sedl do střižny a dokončil film pro festival celé 3 měsíce před americkou distribuční premiérou. Klobouček.

forman

Festival uvede také monografický dokument o Miloši Formanovi, který natočila Helena Třeštíková, jež je skvělá autorka, ale už by se raději neměla vyjadřovat k situaci v kultuře ve zpravodajství a nebo mluvit o soutěži v Cannes, protože to není její parketa a dopustila se řady nepřesností. Zde je článek o sekci Cannes Classics.


Alain Delon

A nyní k avizované kauze. Pochopitelně bude řeč o Alainu Delonovi a bezvýznamné internetové petici, která by prostřednictvím pseudonesmyslů ráda dehonestovala Alaina Delona. Je to pochopitelně součást předvolební kampaně do eurovoleb. Delon je snadný terč, protože je dlouhodobým podporovatelem rodiny Le Penů. To je asi jako kdyby Křišťálového lva ve Varech předali poté, co by se Jiří Menzel přidal k Okamurovi na Václaváku.

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    K filmu Forman versus Forman Heleny Třeštíkový a Jakuba Hejny: Nepříliš povedený dokument o Miloši Formanovi, který je spíše politickým prohlášením o světonázoru Heleny Třeštíkové, než o samotném Formanovi. Natočit film o filmaři a ignorovat nejzajímavější momenty jeho života a kariéry je skutečně kumšt. Ve filmu není ani zmínka o filmech Muž na měsíci a Goyovy přízraky. Ani slovo o divadelní kariéře. Filmy jsou vyloženě odfláknuté, ať už se jedná o české, tak trestuhodně i o ty zahraniční. Vyznění filmu a jeho poslední Formanova věta by se hodila na Letnou, ale sem ne. Oproti dokumentu Miloše Šmídmajera nebo americkým a francouzským dokumentům je tohle objektivně ten nejslabší z nich.

Přidat komentář

TOPlist