Free Solo (2018)

USA, Free Solo, režie: Elisabeth Chai Vasarhelyiová a Jimmy Chin, hudba: Marco Beltrami, kamera: Jimmy Chin, Clair Popkin, Mikey Schaefer, střih: Bob Eisenhardt, účinkují: Alex Honnold, tvůrci filmu

100 minut, 1.85:1, BlackMagic, zrcadlovka Canon, barevný

Oskar za nejlepší celovečerní dokument

Film:

Oscarem oceněný americký dokument FREE SOLO, který The New York Times označily za “výjimečný dar všem, kteří věří, že hranice lidských možností je stále v nedohlednu” vstoupí zítra do českých kin. Distributor se tak rozhodl i přestože film uvedla National Geographic na placeném kanále. Důvod? Film je jako stvořený pro velké plátno. A za RealFilm s redakční kolegyní Sylvou dodáváme, že to tedy rozhodně ano. Yosemitská stěna El Capitan je jedna z nejpříkřejších v USA a zlákala i nejodvážnějšího sólolezce na světě, Alexe Honnolda, kterého nic neodradilo od nebezpečného výkonu: vylézt 915 metrů vysokou stěnu bez lana, spolulezce a jakéhokoliv jištění. Jedna chyba na nejstrmější skále by znamenala smrt. Způsob jakým je tato skutečnost prezentována v dokumentu není nic pro slabší povahy a i sami tvůrci se při natáčení párkrát pořádně zapotili.

freesolo_300_01

 

FREE SOLO je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. Jistě se najdou mnozí, kteří si budou klást prsty před oči, ale tento film je reál, nikoli CGI v Conjuringu. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená také změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Důvod je ale nasnadě, to se ale dopředu nesluší prozrazovat. Dramatičnost ale za tvůrce napsal život sám, pochybuji, že by někdo tohle nahrál. Tvůrci Chai Vasarhelyiová a Jimmy Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. Se Sylvou jsme se přistihli, že se nám během projekce v závěru oběma pěkně potili ruce, až tak sugestivně je tento natočen. Kameraman statické kamery na skálu se od poloviny odmítl dívat trvale do hledáčku a říká, že už nikdy takový kšeft nevezme.

freesolo_300_02
Během příprav a natáčení tohoto snímku jsme si ani nedokázali představit odezvu, která následovala po jeho uvedení,” vyjádřili se režiséři Elisabeth Chai Vasarhelyiová a Jimmy Chin. „Většina z nás by rozhodně nesnila o sólovém zdolání 900 metrů vysoké skalní stěny, ale Alexův příběh odvahy, odhodlání a naprostého odevzdání se tomuto snu je velmi nakažlivý a musíte jej prožívat s ním. Jsme vděční za spolupráci s National Geographic a Fox Home Entertainment a těší nás, že Alexova výprava bude nadále inspirovat ostatní k tomu mít odvahu a snít.” Film se může pochlubit hodně hvězdným týmem tvůrců. Hudbu zkomponoval vynikající Marco Beltrami a producenty bylo osvědčené duo Walter Parkes a Laurie McDonald (Gladiátor, Muži v černém, Kruh)

freesolo_300_03
Snímek získal Oscara, cenu BAFTA, 3 ceny amerických filmových kritiků Critics Choice Awards, tři ocenění Cinema Eye Awards, cenu organizace amerických filmových střihačů ACE pro nejlepší dokument i nominaci na ocenění sdružení amerických producentů (PGA) a sdružení amerických režisérů (DGA). Realfilm snímek vřele doporučuje ke zhlédnutí. Film jen v amerických kinech vydělal 17,5 milionů dolarů a slušně se mu vedlo také v Austrálii, Německu a Velké Británii.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

 

Přidat komentář

TOPlist