Průvodce filmy o nejzajímavějších nájemných vrazích

John Wick 3 o tomto víkendu zboří pár rekordů a u Lionsgate se bouchá šampaňské, protože je to jejich nejúspěšnější série od Hunger Games a stojí hubičku proti obřím výnosům. Nájemní vrazi zkrátka táhnou, ostatně pojďme se o tom přesvědčit v dnešním průvodci.

Den pro šakala (1973)

Francouzsko-britský snímek Den pro šakala (1973) legendárního režiséra Freda Zinnemana
(V pravé poledne, Odtud až na věčnost) patří ke klenotům žánru a byl natočen jako historická rekonstrukce skutečných událostí. Ve své době naprosto masivní evropská koprodukce sázela na světový bestseller a známého režiséra.

V srpnu 1962 se Alžírsko stává nezávislou republikou. Mezi Francouzi je řada těch, kterým se tato skutečnost nelíbí, obzvláště těm, kteří tam bojovali a oficiálně o tom musí mlčet. Z nespokojenců se vytvořila teroristická organizace OAS, která si kladla za cíl navrátit Alžírsko Francii.

 

Hlavní překážkou v jejich plánech byl prezident de Gaulle, kterého bylo třeba odstranit. Po neúspěšném atentátu došli vůdci OAS k předsvědčení, že na zabití prezidenta potřebují sehnat profesionála z ciziny. Snímek nebyl ve své době komerčním úspěchem, ale časem si získal doslova kultovní proslulost. Ovšem již ve své době se našli jedinci, kteří film vychválili do nebes, jedním z nich byl i legendární kritik Roger Ebert. Ten ve své dobové recenzi napsal o filmu, že je naprosto brilantní, chválí skvělou režii a herecké výkony. U Edwarda Foxe poznamenal, že ačkoliv Šakal neprochází žádným charakterovým vývojem jeho chlapecký šarm, bezcitnost a okouzlující projev z něj dělá naprosto komplexní postavu. Dovolte mi použít jeho citát:,,I když má film téměř dvě a půl hodiny, utekl mi, jako by trval jenom čtvrt hodinku.“ Bohužel našli se i tací, co filmu vytknuli to, že příliš klouže po povrchu a nemá dostatečně propracovanou psychologii postav. Čas ovšem jednoznačně prokázal, že tyto výtky nebyly oprávněné. Naopak Den pro šakala předznamenává celý jeden žánr, který diváci objevili teprve nedávno.

Luc Besson - filmografie

Převratným hitem byl francouzský snímek Brutální Nikita, který doslova definoval žánr. Nikita (Anne Parillaud) je mladá fetující punkerka, která si společně se svou partou jde obstarat léky do lékárny otce jednoho z členů skupiny. Noční vloupání se však změní v krvavou lázeň, když na místě zasahují policisté. Nikita dokonce sama jednoho chladnokrevně zabije, za což si vyslouží trest smrti. Probudí se v bílé cele osvětlené chladnými světly zářivky a s jakýmsi Bobem (Tchéky Karyo), který jí svěří hrůznou pravdu. Má možnost stát se agentkou tajné služby nebo jí skutečně zabijí a na podporu svých pádných argumentů jí ukáže fotografie jejího pohřbu a hrobu.

Nikita se pochopitelně rozhodne spolupracovat. Má absolvovat  zvláštní výcvik, který z ní udělá smrtící zbraň a ženu schopnou se pohybovat ve vyšších kruzích. Brzy má však přijít první skutečný úkol, který s nasazením všech sil zvládne, jenže pochopí, že organizace, která ji momentálně využívá, se jí může poměrně rychle zbavit. Nikita i přes všechny útrapy, ale touží po jediném – normálním životě.

leon2

Leon (Jean Reno) je profesionál: nájemný vrah. Nic ho nerozhodí a nezastaví. Rodina dvanáctileté Mathildy (Natalie Portman) byla kvůli drogám vyvražděna zkorumpovaným policistou (Gary Oldman) a jeho nohsledy. Naštěstí se jí podaří utéct před zkázou a je zachráněna právě Leonem. Od něj se chce naučit, jak být dobrým vrahem, aby mohla pomstít svého tříletého bratra, kterýza svůj kratičký život neměl šanci nikomu nic udělat. Policie, tedy i ti bastardi, zjistí, že Mathilda utekla a začíná nelítostný hon.

Film se stal komerčním hitem a dnes se podle databáze imdb.com řadí k celosvětově nejoblíbenějším snímkům. Stal se také nedostižnou metou pro všelijaké nepodařené nápodoby jako třeba Hannah Joe Wrighta a desítky dalších. O filmu samostatně zde.

Jim Jarmusch - filmografie

Ghost Dog: Cesta samuraje (1999) je přesvědčivý film o nájemném zabijákovi, který natočil Jim Jarmusch. Ghost Dog je osamělý statný černoch žijící mezi holuby, který se živí jako nájemný vrah řídící se samurajskými kodexy. Jednoho dne se dostane na seznam nepohodlných členů a musí být zabit. Ghost Dog, ale nechce zemřít tímto způsobem a tak nejdříve zabije členy gangu, aby mohl zemřít se ctí. Musí být zabít svým pánem, který mu zachránil život a jehož samurajem se tak stal.
Vynikající film zaujme svébytnou poetikou a strhujícím výkonem Foresta Whitakera. Typově přesné je také obsazení mafiánů mezi nimiž exceluje Henry Silva, ale objevují se zde i Jarmuschovi dvorní herci John Lurie a Isaach de Bankolé.

Jason Bourne a Nikki, tedy Matt Damon a Julia Stiles

Vynechat Bournovu tetralogii samozřejmě nelze, protože je pro tento žánr skutečně zásadní. Filmy o agentovi CIA s amnézií možná nejsou ukázkou scenáristické obratnosti, ale mají perfektní akci a na daný žánr výborné herce. Tři filmy navíc natočil Paul Greengrass. O sérii jsme psali na Realfilmu takto, nejprve o trilogii a pak Jason Bourne.

john-wick-3_3

A zakončíme samozřejmě trilogií o Johnu Wickovi – jedničku a dvojku a preview 3.

Přidat komentář

TOPlist