Boxerka (2000)


MSDGIRL EC007

USA, Girlfight, režie a scénář: Karyn Kusama, kamera: Patrick Cady, hudba: Theodore Shapiro, Gene McDaniels, střih: Plummy Tucker, hrají: Michelle Rodriguez, Jaimie Tirelli, Paul Calderon, Santiago Douglas, Ray Santiago

 

110 minut, 1.85:1, barevný, 16 mm

 

Sundance – nejlepší režie, MFF Cannes – Cena mladých diváků za nejlepší zahraniční film, Independent Spirit Award – nejlepší debutový herecký výkon – Michelle Rodriguez, nominace na nejlepší debut, Cena amerických kritiků – nejlepší debutový herecký výkon – Michelle Rodriguez

 

Film:

 

Osmnáctiletá Diana (Michelle Rodriguez) nežije naplněným životem. Rodinná situace je prachbídná, peníze žádné, perspektiva nikde a spolužáci? Ti Dianu neuznávají. Není to žádná slečinka, je hispánského původu, nechodí oblékaná jako všichni ostatní a je objektivně agresivní. Když Diana oznámí své kamarádce, že touží být boxerkou, nesetká se s pochopením. Jenže Diana si jde za svým.

 

Boxerku jsem vynechal v době premiéry kvůli mizerné recenzi v časopisu Cinema, který jsem tehdy četl a věřil jsem tehdejším redaktorům. Byl jsem přesvědčený, že jejich vkus se slučuje s tím mým. A v 80% jsme se strefili. U filmu Boxerka se ovšem skutečně nesetkáme. Tento film totiž není žádným teenagerským dramatem nebo ženským Rockym. Tohle je film vpravdě generační, který vystihl něco, kolem čeho Hollywood nikdy ani nenašlapoval. Tohle je totiž film o životě. Povedený, nepředvídatelný a přitom ve své podstatě absolutně věrný. Film měl původně natáčet režisér John Sayles, ale těsně před natáčením musel oznámit, že na film nejsou peníze. V ten moment jeho asistentka Karyn Kusama (Aeon Flux, The Invitation) film převzala, protože na film peníze sehnat dokázala a mohla začít točit.

girlfight_2

Boxerka není o chudé hispánské holce, která chce nabančit světu. Tady ta holka může být klidně holka z Kladna nebo z Kielu, mimochodem v Německu je Boxerka kultovním filmem a zřejmě i díky tomu, jsem se k ní vůbec dostal. Dnes tento článek publikujeme protože má Michelle Rodriguez 41. narozeniny a je to i důkaz, kam to tahle holka, která měla rozdané karty stejně jako její postava vlastně dotáhla. Casting vyhrála mezi 300 mladými holkami, které chtěly tuto roli hrát.

 

Toto je totiž průlomový film naprosto no name hispánské dívky, která v roce 2019 může říct, že její majetek je 30 milionů dolarů, není z žádné prominentní rodiny, ale vyzařuje z ní charisma nebo-li pověstný X-faktor. Stejně mě však zaujal i její postoj, když pronesla, že jí nezajímají žádné herecké výzvy, ale chce být jedničkou jako hvězda, která nakope každému zadek. A to splnila měrou vrchovatou v sériích Rychle a zběsile, Resident Evil nebo v Cameronově Avataru a Rodriguezově Machete. Příjemně překvapila v loňském divácky nedoceněném filmu Vdovy.
 

girlfight_3
 

Boxerka je film o holce, která nechce být outsider. Je to film o snech, od kterých vás všichni zrazují. Romantický film s překvapivým vyústěním. Boxerka vás pobaví, místy přivřete oči a místy si můžete ťukat i na čelo. Michelle Rodriguez je ale v tomto filmu naprosto bravurní.

 
http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg
 

girlfightposter

Přidat komentář

TOPlist