Výstava Alfréda Radoka v Městském muzeu v Týně nad Vltavou

V Městském muzeu v Týně nad Vltavou můžete navštívit výstavu Alfréda Radoka, nedoceněného skvělého režiséra celovečerních filmů, otce Československé nové vlny a zároveň průkopníka celosvětového fenoménu Laterny Magiky.

radok_1

Pokud se ptáte, co má společného Alfréd Radok s Týnem nad Vltavou, pak vězte, že s radostí pobýval a tvořil na letním bytě ve svém rodišti v nedalekých Kolodějích nad Lužnicí. Shodou okolností se to krásně sešlo, protože před pár týdny jsem byl bádat v archivu Městských divadel pražských, kde byl Radok také aktivně činný.

Takto na Radoka zavzpomínal Václav Havel:,,Já jsem do bližšího osobního kontaktu s Městskými divadly pražskými přišel až tehdy, kdy mě přizval ke spolupráci Alfréd Radok. Ačkoliv jsem byl asistentem režie jen u některých jeho inscenací, zval mne na další jako mladšího přítele. Radok se vždycky pokoušel dostat z herců cosi víc, něco, čeho se jim v jiných inscenacích nedostávalo. A byl nesmírně citlivý na to, aby herci dobře dýchali, aby správně frázovali, aby se v jejich projevu neobjevovaly podivné falešné intonace, které jsou jen výsledkem návyku anebo jsou způsobeny tím, že herci neumějí správně dýchat.“

radok_2

Bez Alfréda Radoka by nebyla nejslavnější kapitola českého filmu, tedy Československá nová vlna. Jeho film Daleká cesta z roku 1949 byl symbolem pro celou generaci jeho studentů. Drsný snímek o osudu Židů v nacistické Říši byl pro Radoka symbolický, protože byl sám židovského původu. Strhující kamera Josefa Střechy pak navozuje atmosféru, kterou se pak inspirovaly nejsilnější dramata šedesátých let.

V ateliérech na Barrandově natočil veselohru Divotvorný klobouk v roce 1952 a v roce 1956 Dědeček automobil, ve kterém Radok objevil Luďka Munzara. Na druhém jmenovaném filmu získával své první zkušenosti mladý talent jménem Miloš Forman. Radok si na Formana trpěl a právě jemu svěřil režii některých sekvencí v Laterně magice, ve které tvořila řada filmařů, jež měla problémy s režimem. V době Radokova působení sklidila Laterna velké úspěchy na EXPO v Bruselu a později v Montrealu.

radok_3

Radok se ale příliš dlouho z úspěchů radovat nemohl, protože si na něj podle Josefa Škvoreckého zasedl ministr Václav Kopecký, který jeho hru Otvírání studánek zakázal. Pro Radoka to mělo fatální následky a první infarkt. Do roku 1968 pak režíroval v Komorním divadle a dostal další dva infarkty. Po srpnu téhož roku emigroval do Švédska a v roce 1976 zemřel v emigraci ve Vídni. Odkaz Alfréda Radoka je ale nesmírně důležitý a mám velkou radost, že mu je věnován důstojný a hezký prostor v Muzeu v Týně nad Vltavou. Pokud budete mít tím směrem cestu, navštivte tamější muzeum i s dalšími expozicemi.

WEB: www.tnv.cz
KDE: náměstí Míru 1, Týn nad Vltavou
KDY: červenec – srpen – úterý – neděle 10:00 – 17:00

Přidat komentář

TOPlist