Chlapectví (2014)

Year+4+DSC_0146

Pro Linklatera však nastala osobní očista v momentě, kdy se rozhodl do role sestry Sam obsadit svou devítiletou dceru Lorelai. Ta do projektu na začátku zahořela, předváděla se a až film uvidíte, tak vám bude jasné, proč jí obsadil. Jenže po pár letech jí filmování přestalo bavit a snažila se svého otce přesvědčit, zda by její postavu nezabil, že už před kameru nechce. Linklater asi musel chvílemi zažívat hodně perné chvilky, takže její postava občas z filmu různě mizí, ale rozhodně to není k tíži celého projektu. Hlavní hrdina film utáhne bez potíží po celou dobu sám.

 

Hlavní dospělácké role Linklater obsadil také intuitivně. Asi řada lidí čekala, že zavolá Julii Delpy, ale ozval se Patricii Arquette, kterou v životě neviděl. Vysvětlil jí náplň celého projektu i skutečnost, že se bude točit 12 let. Herečka okamžitě nadšeně souhlasila. Zde by se slušelo doplnit, že upřímně pochybuji, že by jakákoli jiná áčková herečka souhlasila s natáčením takové role mapující její střední věk, když si všechny ženy v Hollywoodu středního věku adoptují děti z rozvojových zemí, aby si nezkazily postavu a říkají tomu charita. Patricia Arquette ve filmu ztvárňuje matku, která chce pro své děti to nejlepší, zároveň si chce splnit svoje sny a normálně žít.

Year+6+IMG_5313

Ethan Hawke byl pro Linklatera jasnou volbou už od prvopočátku, natočili spolu spoustu filmů a zároveň si mají co vyprávět i v reálném životě. Postava otce je v podstatě ztělesněním dospěláckého klukovství, nejdříve sní o tom, že bude hrát v kapele, ale zároveň je mu jasné, že se potřebuje podílet na výchově svých dvou dětí a normálně se usadit a prosadit ve společnosti i za zpočátku velmi nepřijatelnou cenu, ztráty uměleckých ambicí.

 

Další poměrně drsnou záležitostí bylo film natáčet od začátku na 35 mm film. Pokud čtete náš magazín pravidelně a sledujete u filmů v hlavičce formáty, tak vidíte, že několik posledních let se filmy točí z 99% digitálně. Ke konci natáčení tak bylo těžké sehnat třeba jen materiál k natáčení.

1743361_et_sundance_studio _JLC

Chlapectví je 2 hodiny 40 minut trvající sonda do života dospívajícího kluka, která zachycuje i každodenní realitu jeho rodičů, kterou ale budou zase chápat spíše jeho rodiče a publikum v sále. V historii se poslední léta více věnuje bádání každodennosti, než politice. Ostatně bylo by bláhové domnívat se, že svět se točí jenom kolem smetánky. Linklaterův ojedinělý filmový počin je v současnosti nejen komerční hit a kritikou hýčkaný snímek, který promluví do letošních Oskarů, ale zároveň snímek zachycující prvních patnáct let milénia očima normálních lidí, tedy ne lidí na okraji společnosti, narkomanů nebo bezdomovců, ne geniálních matematiků či umělců, ale opravdových lidí z masa a kostí.

 

Chlapectví uspělo přesně tam, kde neuspěla žádná reality show, v opravdovosti zachycení lidského života.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

 

reklama světová klasika
Koupit ZDE ↓

Tištěná verze
http://www.kosmas.cz/knihy/168427/slavna-svetova-filmova-klasika/

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist