Hitchcock/Truffaut (2015)


Hitchcock-Truffaut-2015-2

USA/Francie, Režie: Kent Jones, scénář: Kent Jones, Serge Toubiana, kamera: Nick Bentgen, Eric Gautier, Mihai Malaimare Jr., Lisa Rinzler, Genta Tamaki, Daniel Cowen, hudba: Jeremiah Bornfield, střih: Rachel Reichman

80 minut, 1.78:1, Digitál (HD), černobílý a barevný

MFF v Cannes – nominace na cenu Golden Eye, MFF Denver – nejlepší dokument

Film:

V roce 1962 se Alfred Hitchcock s Françoisem Truffautem zavřeli na týden v Hollywoodu, aby společně pronikli do tajů filmové režie. Kromě původních magnetofonových nahrávek z tohoto setkání, které posloužily jako materiál pro Truffautovu legendární knihu Rozhovory Hitchcock – Truffaut, nabízí unikátní dokument také fotografie z té největší lekce filmového řemesla všech dob a zavádí diváky do strhujícího světa tvůrce Psycha, Ptáků a Vertiga.

Hitchcockova úžasně moderní tvorba je zde rozebrána a objasněna jedněmi z nejuznávanějších režisérů dneška – Martinem Scorsesem, Davidem Fincherem, Wesem Andersonem, Richardem Linklaterem, Jamesem Grayem nebo Peterem Bogdanovichem.

Hitchcock-Truffaut-1

Asi těžko byste našli filmaře, který nečetl knihu rozhovorů Hitchcock Truffaut. Je to naprosto zásadní publikace, která je stejně tak důležitá pro filmové teoretiky. Je to ukázka předání řemesla staršího a zkušeného mladšímu kolegovi, který měl v té době za sebou pouze tři celovečerní filmy.

Tento dokument nemůže nahradit geniálně koncipovanou knihu a k dobru je třeba přičíst, že nedubluje informace. Abych byl upřímný, tak jsem si původně myslel, že to bude ilustrovaná kniha, kde bude záznam obou velikánů a k nim bude střih filmů, o kterém je řeč. To ale platí pouze u Psycha a Vertiga. Pokud jste tedy knihu četli, nic nového se nedozvíte, vyjma subjektivních pocitů dnešních filmařů. To ale není vůbec málo.

hitch-truffaut_3

Tento dokument HBO a francouzského ARTE je velmi příjemný ke sledování a opravdu smekám klobouk před střihačkou Rachel Reichman, protože to musela být neuvěřitelná piplačka a stovky hodin práce. RealFilm snímek vřele doporučuje ke zhlédnutí.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Hitchtruff_poster

reklama světová klasika
Koupit ZDE ↓

Tištěná verze
http://www.kosmas.cz/knihy/168427/slavna-svetova-filmova-klasika/

Přidat komentář

TOPlist