Temný vizionář: Paul Verhoeven (doplněný profil)

Paul Verhoeven - filmografie

Paul Verhoeven se poté pustil do nákladné adaptace lehce fašistického románu Roberta A. Henleina Hvězdná pěchota (1997) a jeho pověsti to opět kupodivu neprospělo.
Johnny Rico miluje Carmen a velmi rád by jí imponoval. Jenže není plnohodnotný občan a na to, aby se jím stal musí vstoupit do armády. Narukuje tedy, jenže akorát vypukne válka s brouky a po náležitě sadistickém výcviku je nutno válčit.
Hvězdná pěchota je technicky dokonalý film s neuvěřitelnými efekty, který je navíc tak brilantně natočen, že opravdu musíte sledovat plátno. Pravdou je, že se nejedná o žádné dramatické veledílo, ale o velkolepou podívanou, kterou umí takhle dekadentně natočit jen Verhoeven.

Paul Verhoeven - filmografie

Paul Verhoeven natočil velkolepý a drahý horror o neviditelném muži Muž bez stínu (2000) za použití svých tradičních vypravěčských postupů.
Linda McKayová je bývalou přítelkyní šíleného vědce Sebastiana Cainea. Když její expřítel a zároveň spolupracovník objeví způsob, jak být neviditelný dostane důležitou lekci. Sebastian chce totiž veškeré důkazy o své existenci zničit. Linda mu tak musí zabránit, aby v jejich podzemní laboratoři udělal krvavou lázeň.
Hereckému ansámblu dominuje skvělý Kevin Bacon. Film se tak nestal pouhou ukázkou převratných triků, ale napínavou podívanou, která plnila kina po celém světě.

Paul Verhoeven - filmografie

Černá kniha (2006) je Verhoevenův návrat do vlasti a zároveň jeden z nejlepších epických válečných filmů, který jsem kdy v životě viděl. Film má dobrý příběh, skutečně brilantní hlavní hrdinku a je fenomenálně natočen. Černá kniha je rozsáhlou evropskou koprodukcí a stala se mezinárodním hitem.

Rachel se brzy dostane do velkých problémů. Její židovská rodina se úspěšně skrývá před nacisty, stejně jako ona, ale je prozrazena a musí se dostat ze země. Využije proto pomoc jednoho loajálního právníka, který jí půjčí peníze, aby mohla vycestovat. Ke svému velkému překvapení se setká se svou rodinou a vydávají se vstříc novému životu pod rouškou tmy na lodi plné Židů. Jenže jsou odhaleni a všichni nemilosrdně popraveni a oloupeni. Rachel se zachrání v poslední chvílí se střelným zraněním na hlavě. Dobrodružně se jí podaří dostat se až na druhý konec Holandska, kde se stane členkou odbojářské skupiny. Obarví se na blond, začne se prohlašovat za Ellis a zamiluje se do nacistického pohlavára Müntzeho. Brzy jí však Müntze odhalí a Ellis musí s pravdou ven. Pokračuje však v boji s odbojáři, ale rozdíly mezi dobrými a špatnými jsou až překvapivě mizivé.

 

elle-1

Posledním filmem Paula Verhoevena, o kterém jsme již psali v preview je úchylná salónní hříčka Elle. Verhoeven do své zvrhlé fantazie obsadil jednu z nejslavnějších francouzských hereček posledních třech dekád Isabelle Huppert (Slavnost, Pianistka) a ta zcela zaslouženě vyhrála Zlatý globus za nejlepší herečku a Verhoeven si odnes ocenění za nejlepší zahraniční film. Film jsme mohli vidět sice na Dnech francouzského filmu, ale regulérní distribuci se zatím stále vyhnul. A to je velká škoda. Na plátně mu to totiž moc sluší. Snad v nějaké retrospektivě.

verhoeven-hubbert-set_2

Elle je hodně zajímavý film natočený zkušeným režisérem, který ví moc dobře, jak má příběh vyprávět a zároveň ví moc dobře, jak nás šokovat. Jestliže Verhoeven ve svém díle přiznaně čerpá z odkazu mistra napětí Alfreda Hitchcocka, věren francouzským producentům se místo rozverného Angličana působícího v Hollywoodu zaměřil na jiného mistra napětí – Clauda Chabrola, kritika maloměstské morálky u nejvyšších vrstev. A v Elle kromě šokujícího thrilleru o znásilnění, respektive znásilňování navíc přidává současné téma tápání mladé generace.
http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

 

Jak vidíte Verhoevenova tvorba je mimořádně žánrově pestrá. Je otázkou do jaké míry bude realizovat svůj kontroverzní projekt o Ježíši Kristovi, spíš asi ne, ale pokud by se v budoucnu ještě chtěl odvážit do, jak sám říká, skrz naskrz prohnilého Hollywoodu a vrhnul se na dekadentní sci-fi nebo pořádný film noir, pak bych u toho nerad chyběl.

PS: O Paulu Verhoevenovi vyšla v angličtině solidní režisérská publikace v Taschenu.

Ondra Slanina

Paul Verhoeven

reklama světová klasika
Koupit ZDE ↓

Tištěná verze
http://www.kosmas.cz/knihy/168427/slavna-svetova-filmova-klasika/

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist