The Haunting of Hill House (2018)

Desetidílný seriál The Haunting of Hill House je volná adaptace románu Shirley Jackson Dům na kopci, který napsala v padesátých letech, a jež dodnes stejně jako kultovní film Strašení z roku 1963 patří k zásadním dílům moderního horroru.

haunting-of-hill-house-1

Mike Flanagan je nejlepší horrorový režisér současnosti, který z mého pohledu překonal i Stanleyho Kubricka. Za pár týdnů ho vezme na souboj s adaptací Stephena Kinga Doktor Spánek, která jak vidíte na našem facebooku je pro nás nejočekávanější film současnosti. O Flanaganovi jsme psali v tomto samostatném článku.

Zpět k seriálu, který je dnes hodnocen jako jedna z nejlepších TV show současnosti a jež vznikl v produkci Paramountu a světově ho distribuuje Netflix. Seriál je, jak jsem již zmiňoval adaptací. Jackson tehdy navázala na mého milovaného tvůrce ghost stories Henryho Jamese Utažení šroubu a Veselé nároží. První vypráví o osamělé a vyčerpané ženě ztracené v rozlehlé usedlosti, druhý je zase příběhem muže, kterého během bloudění zchátralým rodným domem pronásleduje přízrak toho, kým se mohl stát, kdyby prožil svůj život jinak. Stejně tak Flanagan ve svém seriálu konfrontuje hrdiny s jejich reálným a imaginárním já; s tím, kdo jsou, a tím, kým byli nebo by mohli být. A rovněž zde je centrem dění záhadný, dlouho neobydlený Hill House, do něhož se na jedno léto přestěhuje početná rodina Crainových. Taťka ho chce dát do kupy a pak se ziskem prodat, ostatně jako už mnohokrát předtím s jinými domy.

haunting-of-hill-house-3

A nyní konkrétně k příběhu. Manželé Hugh (Henry Thomas – Gangy New Yorku) a Olivia (Carla Gugino – Krize, Hadí oči, Geraldova hra) se živí renovacemi starých nemovitostí. Hill House je ale hodně netypický dům. Olivia má pocit jako by dýchal a vpádu nevítaných hostů se bránil nejrůznějšími potměšilými i strašidelnými naschvály. Série podivných událostí vyvrcholí tragickým a nikdy neobjasněným úmrtím Olivie (cca 2. epizoda). Každý ze sourozenců se pak se smrtí matky vyrovnává po svém. Nejstarší Steven (Michiel Huisman -Věčně mladá, Divočina) si své trauma racionalizoval a zpeněžil v kariéře úspěšného spisovatele hororů. Shirley (Elizabeth Rieser) čelí hluboce zakořeněnému strachu ze smrti otevřením luxusního pohřebního ústavu a Theodora (Kate Siegel – Hush) svou extrémní senzitivitu využívá při práci psycholožky. Z Luka (Oliver Jackson-Cohen) se stal narkoman, kterému nepomáhají ani rehaby, zatímco jeho dvojče Nellie (Victoria Pedretti) nakonec definitivně podlehne strachu z nekonečné samoty a spáchá sebevraždu.

Druhá tragédie, tedy smrt Nellie, sice svede rodinu zdánlivě po letech dohromady, není to ale setkání útěšné ani stmelující. Naopak otevírá staré rány, křivdy a viny.

netflix-flanagan_2

The Haunting of Hill House je pro mě symbolem quality TV, je to skutečně špičkově natočený seriál, který vypráví o vážných věcech v atraktivním horrorovém hávu, ačkoli je to samozřejmě rodinné psychologické drama, ale na to jsme si u Flanagana již zvykli. Na rozdíl od Kubricka je Flanagan schopný vést herce k špičkovým hereckým výkonům. Herci nepřehrávají a pokud dojde na horror, tak si vezměte pleny. Flanagan horror umí perfektně. Závěr prvního dílu podle ohlasu na netu rozhodně nevyděsil jenom mě. Druhá série bude. Realfilm seriál vřele doporučuje ke zhlédnutí.

 


obalka_Poutnik_realfilm

Výpravná kniha o Otu Hofmanovi – autorovi dětských knih a scénářů k filmům a seriálům – Pan Tau, Návštěvníci, Třetí princ


KOUPIT ZDE – KOSMAS.CZ

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Mnohokrát jsem slyšel, že Timothy Hutton je přeceňovaný herec, tak po tomto seriálu je třeba říct, že pokud sbíral oceněný jako mladý, tak dnes ve zralém věku je to opravdová herecká hvězda.

Přidat komentář

TOPlist