Home Cinema: Alfa (2018)

Při uvedení v kinech dopadl pravěký dobrodružný příběh Alpha nevalně, jenže ukázalo se, že se zrodil nový hit a do budoucna možná i trvalka. Ale nepředbíhejme.

alpha1

USA, Alpha, režie: Albert Hughes, scénář: Dan Wiedenhaupt, Albert Hughes, kamera: Martin Gschlacht, hudba: Joseph S. DeBeasi, Michael Stearns, střih: Sandra Granovsky, hrají: Kodi Smit-McPhee, Natassia Malthe, Leonor Varela, Jens Hultén, Jóhannes Jóhannesson

 

97 minut, 2.39:1, barevný

 

Film:

 

Kmen pravěkých lovců se tradičně vydává na lov. Jenže něco se zvrtne a mladý lovec Keda (Kodi Smit-McPhee) zůstává sám napospas divoké přírodě. Je to skutečně ještě chlapec, byť se už může považovat za lovce. Jeho zranění a náhoda, díky které přežil ho ovšem výrazně zocelí. Zůstane ovšem sám napospas divoké přírodě s hrozivou vyhlídkou smrti. Ač sám má namále a v patách smečku divokých vlků, odhodlá se k aktu nečekaného milosrdenství. Pomůže zraněnému vlkovi. Vlk je samozřejmě nezkrotný živel, ale brzy zjistí, že s tím dvounohým chlapcem vedle sebe má mnohem větší šanci na přežití, než sám. A to samé brzy zjistí i chlapec.

alpha4

Jako každý normální člověk mám rád zvířata a psy obzvlášť. Fiktivní příběh podle předpokládané konstrukce o zrodu přátelství mezi člověkem a vlkem, ze kterého se pak vyklube první pes mi připomněl filmy mého dětství jako je slavný severský snímek Stopař nebo můj hodně oblíbený film Boj o oheň.

alpha2

Na režisérské křeslo zasedl Albert Hughes, jehož tvorbu dosud známe zejména z práce jako polovina režisérského dua s jeho bratrem. Ti zaujali již v polovině devadesátých let v nezávislém prostředí, aby se stali zkušenými hollywoodskými matadory díky komerčně velmi úspěšným filmům Z pekla s Johnny Deppem nebo Kniha přežití s Denzelem Washingtonem. Před nedávnem se jejich cesty umělecky rozdělily. Kdybychom měli hodnotit jejich samostatné filmy, pak Albert dopadl z hlediska návštěvnosti i ohlasu kritiky o poznání lépe. Je zajímavé, že je to také jeho první film, jenž není mládeži nepřístupný.

alpha3

A jaká tedy Alfa je? V rámci žánru snímek dopadl vlastně velmi slušně a rozhodně to není nepovedený film nebo film, který by byl k smíchu nebo nepodarek. Film má úchvatnou kameru, nádherné přírodní scenérie a jeho morální poselství je naprosto nezpochybnitelné a pozitivní. Kritici film srovnávali s filmem Revenant jako jeho light verzi, což mi přijde jako střelba mimo terč. V tomto filmu se pohybujeme v bezpečném hájemství dobrodružného filmu pro mládež a přiznám se, že kdyby mi bylo tak třináct, tak bych si tento film hodně užil. Jako lehce okoralého šestatřicátníka mě však Alfa rozhodně neurazila.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist