Kalamita (1982)

kalamita_4

Já bych tedy za sebe dodal, že film se dá brát spíš jako podobenství o milostných vztazích a Polívka jako amant je v tomto ohledu vlastně hodně zajímavý volba, i když to samozřejmě není žádný typický ,,don chuan“. Ale ona trojice Bláhová, Kretschmerová, Synková také nejsou tehdejší Cibulkové nebo Kostkové, ale jsou to skvělé herečky.

Herci v Kalamitě nejsou pražstí, Chytilová obsadila brněnskou Husu na provázku a libereckou Ypsilonku, v epizodních rolích pak Laco Deczi, o něm později a scenárista Zdeněk Svěrák, který hraje intelektuálního učitele a v závěru filmu paroháče a objektivně v málokterém filmu byl lepší. Do role babičky byla původně obsazena hospodyně Věry Chytilové Klára Emingerová. Během přerušení natáčení však náhle zemřela. Roli převzala herečka Marie Pavlíková. V některých záběrech ovšem zůstala původní představitelka.

kalamita_5

Některé scény ve filmu jsou ryzí improvizací. Zvláště je to patrné v plánované erotické scéně mezi Bolkem Polívkou a Dášou Bláhovou. Věra Chytilová jako svůj režisérský pokyn řekla Polívkovi, ať vysvětlí pojem libido svými slovy. V této scéně je tolik trapnosti a přitom tolik pravdivosti, že ta scéna dodnes naprosto skvěle funguje. .

Mimochodem ne vždy improvizace funguje. Když to zkoušeli v Pupendu, i s Bolkem Polívkou pochopitelně, tak už to nefungovalo. Tam byl ale na vině zbytečně vleklý střih, což ve filmech Jiřího Brožka rozhodně nenaleznete. Chytilová má všechny své filmy velmi kinetické, což jim v době dívání v roce 2019 rozhodně pomáhá.

kalamita_6

Jeden z vyloženě diváckých filmů Věry Chytilové, který oproti jejím experimentům nezestárl. Herecky je to velmi solidní díky Polívkovi, Bláhové, Synkové a Kretschmerové a potěší ve vedlejší roli živelný Laco Deczi, jenž je zároveň autorem jazzové hudební kompozice k celému filmu. A vzhledem k tomu, že autor námětu je Jaroslav Šilhavý, což je pro zajímavost člověk stejného jména jako spolužák mého táty ze základky, který byl náčelníkem stanice ČD ve Strančicích, i když je to zřejmě shoda jmen, ale schválně se ho na to zeptám.

PS: Film byl dokončen po postprodukci a zvukovém mixu 10. dubna 1980, ale nebyl schválen k promítání. Další úpravy skončily 8. června 1981 a promítání bylo schváleno 12. listopadu 1981. Copyright uvedený na kopii je 1980, ale premiéra byla až v roce 1982. Na RealFilmu uvádíme filmy vždy podle premiéry v zemi svého vzniku.

PŘEHRAJTE SI FILM NA YOUTUBE na oficiálním kanále Národního filmového archivu s vypořádanými právy!

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

 

kalamita_poster

Plakát z obchodu Terryho ponožky, kde můžete koupit každý den kromě neděle koupit i naší knihu Poutník světem fantazie.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist