Čtyři filmy podle Fredericka Forsytha

Přiznám se, že nejsem úplně generace odkojená Frederickem Forsythem, ale díky jeho brilantním knižním memoárům jsem rád, že jsem Forsytha objevil. Podívejme se na trojici jeho zdařilých filmových adaptací.

Frederick Forsyth

První filmovou adaptací Fredericka Forsytha byla jeho prvotina, která se stala mezinárodním hitem a jak už to tak bývá, nedostal za ní v podstatě vůbec nic. Mě to vlastně nikdy nedošlo, ale původně tento film nechtěl nikdo financovat. Důvod byl nasnadě. Film popisuje atentát na francouzského prezidenta Charlese De Gaulla, ale nikoli jak se stal, ale jak by ho Forsyth sám připravil! My jsme o tomto filmu už psali, takže si ho připomeňte v tomto samostatném článku.

Den pro šakala (1973)

Rád bych doplnil ještě zajímavou historku, o kterou bych vás nerad připravil. Tu Forsyth zmínil ve svých pamětech. Forsyth šel na panáka s režisérem a hlavní hvězdou Jamesem Foxem, se kterým se spřátelil. Oba byli u filmu noví. Forsyth se zeptal Foxe, zda by se chtěl setkat se skutečným nájemným zabijákem. Fox přikývl. Forsyth zavolal známému, který občas zmáknul nějakou fušku a ten přesně pochopil, co po něm novopečený spisovatel chce. Sešli se ve vykřičeném domě a Fox jen zíral. Tam si také vyslechl pár připomínek ke své postavě. A teď upřímně? Ve světě kinematografie není tolik propracovaných realistických zabijáků, jako právě figura Šakala.

odessa_file_1

Druhý film, který v souvislosti s Frederickem Forsythem zmíníme je thriller Krycí název Oděsa. Forsyth předlohu pro tento film původně fabuloval jako fikci. Pak ale narazil na skutečnou postavu nacisty na útěku a v celém příběhu je fikce mnohem méně, než by člověk očekával. Konzultantem byla izraelská organizace pátrající po nacistech. Výsledkem je realistický thriller s hodně reálnými základy.

 

1963, Hamburg. Po sebevraždě starého židovského muže skončí jeho deník v rukou novináře na volné noze Petera Millera (Jon Voight). Deník dokumentuje činy páchané s nevýslovnou krutostí, mučení a masové vraždy, kterých se dopustil kapitán SS Eduard Roschmann (Maximilian Schell), velitel nechvalně známého vyhlazovacího tábora v Rize. Miller se snaží Roschmanna vystopovat, a tak se vydává až do ODESSY, mocné a pečlivě utajované organizace, jež chrání členy SS a pomáhá jim utéct do všech koutů světa. Když Miller Roschmanna konečně vystopuje, ukáže se, že bývalý nacista nyní řídí obchod se zbraněmi.

zoldaci_1

Perfektním filmem, který je dosud absolutně nedoceněný, jsou Žoldáci (Dogs of War) s Christopherem Walkenem v hlavní roli. Zkušený žoldák (Christopher Walken) má navštívit africkou zemi pod svým vlastním krytím za deset tisíc dolarů. Úkol splní, ale neobejde se to bez obtíží. Ze země je vyhoštěn, ale až poté, co ho brutálně zmlátí a téměř zabijí. Po návratu je tázán, zda by dokázal v zemi připravit státní převrat. Odměna je solidních sto tisíc. Po váhání jej přijme a povolá starou partu žoldáků.

 

Žoldáci možná nebyli komerčním hitem v době uvedení, ale mezi zpravodajci je kniha i film podle Forsytha pojem. Jak spisovatel uvedl ve svých pamětech, kniha posloužila jako vzor pro organizaci skutečného státního převratu v Africe. A ten film má skvělý plakát!

V tomto článku si pak přečtěte ještě o filmu Čtvrtý protokol.

Zde se podívejte na kompletní filmografii Fredericka Forsytha a zde na všechny autorovy knihy v českých vydáních.

Tento článek vznikl díky finančnímu přispění společnosti TAU Seating s.r.o.

Přidat komentář

TOPlist