Sam Mendes natočil 1917 a bude to velké

Držitel Oscara Sam Mendes, režisér bondovek Skyfall, Spectre a oscarového filmu Americká krása, natočil jedinečný epický příběh z první světové války. A už teď se hovoří o filmu jako vážném kandidátovi na zlatého rytíře.

1917_1

Na sklonku jednoho z největších válečných konfliktů všech dob I. světové války dostali dva mladí britští vojáci Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) zdánlivě nesplnitelný úkol. V nervy drásajícím závodě s časem musí zdolat nepřátelské území a doručit zprávu, která má zabránit smrtícímu útoku na stovky vojáků – mezi ohroženými je i Blakeův bratr.

„Chtěl jsem s postavami ujít každý krok, dýchat s nimi a být s nimi zajat na jejich cestě,“ vysvětlil Sam Mendes newyorskému publiku, proč se svůj nový film rozhodl natočit zdánlivě v jednom nepřerušovaném záběru.

1917_2

Natáčení předcházelo pečlivé plánování, intenzivní zkoušení s herci i opakované přepisování scénáře, jehož autory jsou Mendes a Krysty Wilson-Cairnsové. Všechno muselo být naplánováno do poslední vteřiny, aby to působilo nenuceně.
„Pro tenhle film jsme zkoušeli víc než pro jakýkoli jiný můj film,“ a dodává: „Nemůžete skákat v prostoru a čase. Musíte změřit vzdálenosti na place, aby odpovídaly dialogům.“

1917_3

Pro Sama Mendese jde o zvláště osobní projekt, protože vychází z válečných příběhů, které mu vyprávěl jeho dědeček. Postavy jeho filmu podle něj ale nemají reálný předobraz. Zastupují ale přesvědčení těch, kteří bojovali v první světové válce: jejich sebeobětování a víru v něco většího, než jsou oni samotní.

 

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist