Tradiční štědrodenní editorial

Milí čtenáři, ke Štědrému dni patří tradiční editorial, kde se opět ohlédneme na události proběhlé a nastíníme výhled příští.

realfilm_cz_logo_cb_invert_300dpi

Letošní ročník byl opět hektický, jak už to bývá. Z kraje roku jste měli možnost si pročítat spoustu zajímavostí o italské kinematografii, která bude společně s kinematografií francouzskou hlavní náplní naší nové knihy Slavná románská klasika. Pracujeme na ní společně s naší milou kolegyní a kamarádkou Sylvou Kasíkovou, která pro vás už nafotila třeba výstavu Fendi ve filmu nebo filmová místa v Saint Tropez. Do naší nové knihy nafotila ještě Paříž nebo Avignon. Nechci prozrazovat příliš dopředu, ještě se včas ozveme s aktualizacemi. Jisté je, že rukopis má stejný počet stran jako Poutník světem fantazie a o celých 41 stran více než Slavná světová filmová klasika. Nebude to ale jako obvykle žádná vata.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

V září se po neskutečně dlouhé době objevil v hlavní soutěži na MFF v Benátkách film Nabarvené ptáče Václava Marhoula. Je to ohromný úspěch českého filmu, ačkoli je to koprodukce s Polskem a Ukrajinou, ale všude je film primárně prezentovaný jako český. Marhoul je aktuálně v TOP 10 nejlépe ceněných zahraničních filmů Americké filmové akademie a rozhodně není bez šance. RealFilm gratuluje! Ve videu nad textem si můžete přehrát v čem je MFF v Benátkách důležitý pro českou kinematografii! Mimochodem toto video bylo nesmírně sledované na sociálních sítích a našich dalších webech, děkujeme!

MFF 3Kino

Letos jsme byli mediálními partnery hned několika festivalů v průběhu celého roku. Podporovali jsme festival v Českém Těšíně zaměřený na českou a polskou kinematografii, dále Festival středoevropského filmu 3 Kino a samozřejmě Severský filmový podzim, se kterým jsme zveřejnili recenzi na první litevský film Přežít léto na RealFilmu vůbec a byl mimochodem moc povedený. Přinesli jsme také recenze a informace o všech velkých evropských festivalech Berlinale, Benátky a samozřejmě Cannes a pečlivě jsme pro vás sledovali i Festival francouzského filmu a Karlovy Vary. Vše podstatné máte v záložce festivaly.

kalamita_1

Letos bylo výročí roku 1989 a k této příležitosti Ondřej Slanina podnikl v listopadu turné po knihovnách a muzejích. Akce se konaly v Žatci, Neratovicích, Brandýse nad Labem a Říčanech u Prahy. Jednalo se o kombinace přednášek s besedou a byly zaměřeny na normalizaci v Československém filmu.  V Jihlavě se pak čtenáři filmových knih Realfilmu seznámili v předpremiéře s profilem naší nové publikace Slavná románská filmová klasika. Jelikož tyto akce plánujeme pravidelně, můžete dorazit i příští rok, kdy dorazíme také za naší početnou čtenářskou obcí na Moravu!

once_upon_8

A nyní zpět do hájemství aktuálního filmu. Tento týden nás čeká vyhlášení nejlepších filmů RealFilmu uplynulého roku a u nás se vede lítý boj kam zařadit Tenkrát v Hollywoodu, který je pro někoho megaprůšvihem a pro někoho naopak téměř filmem roku. Jasné je, že letos to bude krapet složitější, než obvykle, ale filmů bylo skutečně dost pěkných. Podívejte třeba sem.

K Vánocům patří samozřejmě poděkování, takže mi dovolte abych poděkoval všem spolupracovníkům a lidem, bez kterých by RealFilm nemohl být a věřím, že by i bez RealFilmu by bylo pár akcí výrazně chudších. Děkujeme Muzeu Karla Zemana, obchodu Terryho ponožky, společnosti Tau Seating s.r.o. za finanční podporu našeho portálu, Petrovi Slavíkovi, všem čtenářům našich knih a samozřejmě i vám čtenářům RealFilmu.

Zůstaňte naladěni a mezi svátky se těšte třeba na herecký profil Carey Mulligan, recenzi na Dolemit je mé jméno nebo již avizovanou desítku nejlepších filmů podle RealFilmu.

valerie 2

Přeji Vám všem požehnané Vánoce s lidmi, filmy a seriály, které máte rádi a těšíme se na rok 2020, který bude ve znamení nových filmů a vzpomínky na 120. výročí spisovatele a surrealisty Vítězslava Nezvala!

 

Přidat komentář

TOPlist