Co jste možná nevěděli o Tomáši Holým

Vánoce jsou téměř za námi a Tři králové před námi. V televizích se i letos opakovaly dětské filmy s Tomášem Holým, kterého nám dovolte připomenout a zároveň vás o něco požádat.

Setkání v červenci 10

Hvězda malého Tomáše zářila nad mnoha filmovými a televizními projekty, ostatně sami je jistě hned začnete vyjmenovávat bez naší nápovědy. Řada z těchto projektů nezestárla zejména díky jeho bezprostředním výkonům.

Možná jste nevěděli, že původně měla hrát hlavní roli ve filmu Setkání v červenci francouzská hvězda Marléne Jobert. Ke koprodukci s Francií ale nakonec nedošlo a film vznikl kompletně v produkci Filmového studia Barrandov. Do hlavní dětské role si Kachyňa neomylně vybral Tomáše Holýho. Co jste ale možná nevěděli bylo, že režisér Kachyňa dal vybrat již obsazenému Tomáši Holému svou maminku z fotografií hereček, jež mu předložil. Malý Tomáš neomylně sáhl po fotografii Daniely Kolářové.

atlantida

Připoutejte se, pod námi je Atlantida je koprodukční seriál berlínské společností Novafilm a pražského Filmového studia Barrandov, jež nebyl v Čechách nikdy uveden! Scénář napsal Ota Hofman. Seriál vznikl v německém znění a je také k mání na originálním DVD. Všichni čeští herci museli být do německé verze nadabováni a naopak, protože všichni herci své role hráli vždy ve svých mateřských jazycích. V seriálu je pak zajímavý moment, kdy Tomáš Holý odříká česky svou repliku, a poté do jeho dětského pokoje vstoupí dvojice kamarádů hraných německými herci a pro jistotu svého německého partnera, který mu jistě nerozumí, místo vybídnutí k vejití do místnosti nenápadně natlačí. Je docela nabíledni domnívat se, že ho k tomu nemusel nikdo pobízet.

A nyní k té prosbě. Ačkoli už vyšly dvě monografie, první spolužáka Tomáše Oty Karse a druhá jeho obdivovatele a badatele Tomáše Frankeho, je stále několik otázek, které by stále mohly být zodpovězeny. Proto bych touto cestou rád požádal o podporu této aktivity. Výsledek budou do budoucna jistě zajímavé výstupy pod vedením nadšeného Tomáše Frankeho.

A samozřejmě nejen o Tomáši Holým, ale i dalších dětských hercích, hudebních skladatelích a režisérech slavné kapitoly československého dětského filmu se dočtete v naší knize.

 

obalka_Poutnik_realfilm

Výpravná kniha o Otu Hofmanovi – autorovi dětských knih a scénářů k filmům a seriálům – Pan Tau, Návštěvníci, Třetí princ


KOUPIT ZDE – KOSMAS.CZ

nebo v obchodě Terryho ponožky a Muzeum Karla Zemana v Praze.

2 Diskuse

  1. Tomáš Franke napsal:

    Tak mě napadlo: Žije ještě někdo, kdo byl u příprav Setkání v červenci?

    Už léta mi vrtá hlavou ta historka s Tomášovým výběrem filmové maminky. Z jakých hereček měl Tomáš na výběr?

  2. Tomáš Franke napsal:

    Ještě k té horní fotce: Náhoda dokáže neuvěřitelné věci.

    To je porodnice U Apolináře. Oba kluci na té fotce se tu i (ve skutečnosti) narodili, a to oba v průběhu 24h.

    V deseti se náhodou seznámili při ježdění na kole na Výtoni u Železničního mostu.
    Ve 13ti je náhodou spolu vybrali do tohohle seriálu. A v 17ti se náhodou potkali potřetí, v tanečních. Pak už se nikdy neviděli.

Přidat komentář

TOPlist