Kirk Douglas – nespoutaný (2018)

kirk_douglas_2

Kirk Douglas – The Untameable, Francie, režie a scénář: Hubert Attal

 

53 minut, barevný a černobílý

 

Film:

 

Francouzští dokumentaristé natočili k stým narozeninám Kirka Douglase reprezentativní dokument, jež odvysílala ČT ART k příležitosti jeho úmrtí. A jaký je?

 

Kirk Douglas natočil několik desítek filmů, byl studiovým hercem u Warner Brothers a následně nezávislým producentem, který si pro sebe vybíral projekty, aby je pak realizoval ve vlastní společnosti a následně je nabídl k distribuci velkým hollywoodským studiím. V obou oborech dosáhl velkých úspěchů. Slovo filantropie pro něj nebylo prázdným pojmem, na své náklady vybudoval přes 400 hřišť pro kalifornské veřejné střední školy, zafinancoval nezávislé divadlo, které nese jeho jméno a společně se svou poslední ženou věnovali ještě za svého života neskutečných 50 milionů dolarů!

 

Dokument Kirk Douglas – nespoutaný, který je stále k přehrání v aplikaci České televize nebo dalších aplikacích televizního vysílání zahrnující ČT popisuje nuzné dětství Kirka Douglase, narozeného v Bělorusku, který kvůli židovskému pogromu na Ukrajině musel opustit s rodiči rodnou zemi. Jejich začátky byly nesmírně těžké. Jeho otec se živil podomním prodejem obnošeného šatstva a starých nepotřebných věcí, které měl naložené na vozu a snažil se je prodávat. Této profesi by se česky řeklo hadrář, a tak se jmenuje také jediná Douglase autorizovaná biografie – Hadrářův syn.

 

Po dosažení zletilosti, té evropské, nikoli americké, se dostal na prkna, která znamenají svět a snil o tom, že si v New Yorku koupí byt v mrakodrapu, ze kterého bude zhlížet na Central Park. Ve dvaceti letech se seznámil s tehdy šestnáctiletou Lauren Bacall (Hluboký spánek, Misery nechce zemřít), jež se tak samozřejmě ještě nejmenovala. Prožili spolu intimní románek a Lauren Bacall, která už měla kontakty s filmaři ho představila na těch správných místech.

 

Kirk Douglas se stal studiovým hercem, hrál pod týdenní gáží ve studiových projektech Warnerů. Netrvalo to ani zdaleka tak dlouho a hadrářův syn si ten vysněný byt v mrakodrapu v New Yorku skutečně koupil. Výrazně mu k tomu pomohla role boxera ve sportovním dramatu Šampion, který se stal komerčním trhákem a Kirk Douglas za něj získal oskarovou nominaci. Rozhlížel se z bytu na obrovský městský park a kromě radosti se v něm vystřídal i smutek: ,, Jestli jsem si splnil sen, měl bych si honem najít nějaký nový.“

 

Francouzští dokumentaristé úplně neobjasnili pojem studiový herec, zřejmě předpokládali, že ho diváci znají. Pro vysvětlení. Studiový herec byl zaměstnanec studia, který chodil do práce na šest dnů v týdnu a dostával také týdenní plat. Studio mu platilo výdaje na reprezentaci a samozřejmě ho za případný úspěch filmu obdařilo nějakým štědrým bonusem. Herec byl v podstatě dělníkem jako stavební dělník na kulisách, placový kostymér, maskér, kaskadér nebo rekvizitář, ale s mnohem větším týdenním platem. Po dojmu okoukanosti mohl dostat samozřejmě kdykoli po týdenní výplatě padáka, proto je v USA tak silná tradice odborových organizací.

 

Při Douglasově povaze kontrolovat věci a svůj osud byla tato herecká řehole jednoznačným prokletím. Douglas byl ale houževnatý. Sledoval dění v Evropě, nabízel své služby i tamějším producentům a budoval si přátelské vazby, zejména s Francií. Podle monografisty se Douglas naučil hovorově naučit francouzsky za týden a do francouzských médií dával rozhovory vždy v jazyce galského kohouta, a to mu v této zemi zajistilo obrovskou popularitu.

Stanley Kubrick - filmografie

Evropské filmaře nevyhledával náhodou. Odpozoroval od nich jak se točí filmy evropským způsobem a mohl tak opustit Hollywood, zejména tedy westernové městečko, kde hrál bezpočet kovbojů a honáků dobytka a točit filmy po svém. Když ohlásil úmysl založit produkční firmu, ozvalo se mu hned několik filmařů, mezi kterými nechyběl ani mladičký fotograf a začínající filmař Stanley Kubrick. Douglas s ním podepsal smlouvu na šest filmů (!) a jejich první film bylo válečné drama Stezky slávy, které kvůli své kontroverzi zakázalo uvést několik desítek zemí. (více o filmu si přečtěte v režisérském profilu Stanleyho Kubricka).

Stanley Kubrick - filmografie

Film sice nevydělal, ale s tím Douglas ani nepočítal. Investice se mu ale vyplatila, protože Stezky slávy se staly kultovním filmem. Svůj obchodní talent využil natočením velkofilmu Spartacus, který stál ve své době 15 milionů dolarů a objednalo si ho studio Universal. Je naprosto neuvěřitelné, že k tak riskantnímu projektu vůbec došlo, protože částka 15 milionů byla vyšší než hodnota samotného studia! Film původně točil Anthony Mann, ale Douglas ho po čtrnácti dnech vyhodil a najal Stanleyho Kubricka, který nabídku neodmítl a Spartacus je tak jeho jediným filmem točeným na zakázku! Po ukončení projektu se Douglas rozhodl Kubricka vyvázat ze smlouvy a v dokumentu uvedl, že není pravda, že by byla mezi nimi zlá krev. Po celou dobu dokumentu o něm hovořil jako o příteli Stanley Kubrickovi. O filmu si také přečtěte více v profilu Stanleyho Kubricka. Klíčové na Spartacovi je ale neohroženost Kirka Douglase, který se zastal scenáristy Trumba, jež byl na černé listině senátora McCarthyho. Douglas dokázal aby studio souhlasilo s jeho uvedením v titulkách a díky klenbě svého vlivu tak změnil americkou politiku a uspíšil odvolání tohoto zvláštního muže.

 

Film dále zaznamenává okolnosti vzniku filmů Žízeň po životě, kde Kirk Douglas hrál proti typu citlivého umělce Vincenta van Gogha, přátelství s Burtem Lancasterem i jejich obchodní a hereckou rivalitu, film Přestřelka u O. K. Corralu, Vikingové ale i jeho filantropické projekty. Dokument obsahuje záznam z oslavy stých narozenin, kde je kromě Michaela Douglase a snachy Catherine Zeta-Jones Douglas také Steven Spielberg, Carl Reiner a mnohé další osobnosti.

Kirk_douglas_1

Je to důstojně natočený dokument obsahující známé, ale i dosud neuvedené informace a zajímavosti, je v něm několik scén z filmů, rodinné fotografie i samotný Douglas jak z archivních, tak současných záběrů. Důstojný dokument hodný osobnosti, které je věnovaný.

 

https://vimeo.com/262870346

 
reklama světová klasika
Koupit ZDE ↓

Tištěná verze
http://www.kosmas.cz/knihy/168427/slavna-svetova-filmova-klasika/

Přidat komentář

TOPlist