R.I.P. Kirk Douglas

Včera nás opustila milovaná legenda stříbrného plátna, filmový Spartacus,  Vincent Van Gogh, profesionální kovboj a držitel čestného Oskara za celoživotní tvorbu Kirk Douglas.

Stanley Kubrick - filmografie

Kirk Douglas patřil zejména ve 40. až 60. letech minulého století mezi nejvytíženější hollywoodské herce. Ročně natáčel až pět filmů, takže se doma skutečně příliš neohřál.
„Když jsem se v roce 1916 ve městě Amsterodam ve státě New York narodil, byl prezidentem Woodrow Wilson. Během mého života získaly ženy volební právo a jedna z nich se dokonce stala prezidentskou kandidátkou za jednu z hlavních politických stran. Prezidentem byl zvolen katolík irského původu. Co je však asi nejvíc neuvěřitelné, je to, že dnes máme afroamerickou hlavu státu,” shrnul klíčové události svého života Kirk Douglas v příspěvku ze září 2016.

Stanley Kubrick - filmografie

Americký filmový institut už před časem označil Spartaca za významné filmové dílo a je pravda, že většina filmových diváků má Kirka Douglase spjatého právě s tímto legendárním filmem, který natočil Stanley Kubrick. Nebyla to jediná spolupráce s tímto kultovním režisérem, spolu ještě natočili rovněž historiky uznávaný skandální snímek Stezky slávy, který tvrdě narazil na francouzskou cenzuru. Tento film Kirk Douglas, stejně jako Spartaca produkoval.

První kriticky významná role Kirka Douglase byla hlavní role boxera v dramatu Šampion, za níž byl poprvé nominován na Oscara. Další dvě nominace na nejprestižnější americké herecké ocenění mu vynesly výkony ve filmech Město iluzí (1952) a zejména Žízeň po životě (1956), životopisném dramatu o malíři Vincentu van Goghovi, který byl natočen podle stejnojmenného románu Irvinga Stonea. Právě druhý snímek znají diváci dobře i z českých kin.
Kirk Douglas byl studiový herec a pochopitelně si zahrál i v klíčových komerčních filmech své doby, z nichž řada z nich nepřežila svou dobu. To se týká zejména westernů, které se v 50. letech točily zhruba ve stejné intenzitě jako dnes comicsy. Kirk Douglas patřil k nejvyhledávanějším hereckým typům. Po jeho boku začínal také rakouský herec a pozdější guvernér Arnold Schwarzenegger, který Kirka Douglasa bezmezně obdivoval a uvedl, že ještě v šedesáti Douglas dokázal vyskočit z trampolíny do sedla koně a na lace měl schované činky, se kterými s Arnoldem opravdu posilovali i přes zákaz producentů.

Pokud čtete náš magazín pravidelně, nebo znáte naší knihu Slavná světová filmová klasika, tak víte, že Kirk Douglas propásl dvě klíčové role filmové historie. První byla role Randala McMurphyho ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem, kterou hrál na Broadwayi, ale při filmové adaptaci jeho syna už byl příliš starý, takže nakonec skončila ve spárech Jacka Nicholsona. Druhá důležitá role byla plukovník Trautman v Rambovi. Douglas byl ale šokován neustálým přepisováním scénáře přímo na place a tak se po pár natáčecích dnech z natáčení vytratil. Roli pak převzal Richard Crenna a stala se pro něj tou nejzapamatovatelnější. Stallone řekl, že mu Douglas měl dát dokonce pořádnou ránu pěstí, ale dnes už jsou vášně samozřejmě zažehnány. Málokdo se vydrží zlobit třicet let, pokud není úplný magor, a to Kirk Douglas bezesporu není.

kirkdouglas
Kirk Douglas si české publikum získal zejména díky sci-fi Tajemná záře nad Pacifikem z roku 1980, které bylo velkým kinohitem a často se opakuje v televizi. Film režiséra Dona Taylora pojednává o moderní americké letadlové lodi, která se díky díře v časoprostoru ocitne několik dnů před útokem na Pearl Harbor. Mezi oblíbené a často reprízované westerny pak patří Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu. V žánru sci-fi hrál ve filmu 20 000 mil pod mořem, který si brzy připomeneme na RealFilmu a velmi zajímavou roli ztvárnil v přehlédnutém filmu Billyho Wildera Ace in the Hole.

Přidat komentář

TOPlist