Deja Vu v českém filmu: Všichni dobří rodáci a Pelíšky

Občas se stane, že některé filmy mají velice podobné scény. Může to být náhoda nebo to může být tzv. pocta, ale někdy to vypadá úplně jako deja vu, chyba v Matrixu. Spojovat Pelíšky a Všechny dobré rodáky by mě nikdy ani ve snu nenapadlo, a přesto je tam nečekaná souvislost.

vsichni_dobri_rodaci_bild_01

Tou souvislostí je scéna s pošťákem, nebo-li poštovním doručovatelem, jak se dodnes říká třeba na Moravě, ale v Čechách to už nikdo neříká desítky let. Starším filmem podle data je samozřejmě česká klasika Všichni dobří rodáci. Zhruba po půlhodině filmu se rozehraje dost důležitá sekvence o plánovaném zastřelení postavy Očenáše, kterou hraje Vlastimil Brodský. Agent provokatér hraný Jiří Kodetem ho má za úkol vylákat za vesnici, kde už je připravený střelec. Shodou okolností ale dojde k záměně, kdy se místo Brodského na kole vydá v téměř identickém černém oblečení místní pošťák Bertin (Pavel Pavlovský). Nájemný vrah pak dokoná dílo zkázy a muže v černém zastřelí. Není to ale vysoce postavený místní komunista, ale pošťák.

FILM Všichni dobří rodáci (1969)

A nyní novější Pelíšky, které jsou mimochodem letos už jednadvacet let po premiéře a loni v listopadu jsem měl besedu s gymnáziem v Neratovicích v tamějším kině a byl jsem docela zaskočen, že film dnešní maturanti absolutně neznají, protože jsem si myslel, že Pelíšky přežijí i do další generace. Ukázalo se, že tomu tak není, minimálně v Neratovicích. V pokročilejším ději filmu jde místní gymnázium navštívit esenbák, aby povyprávěl o svém povolání. Začne vyprávět historku o tom, jak měl zastavit diverzanta v černém plášti na kole. Když kolem ale projížděl pošťák, tak přesně odpovídal popisu. Odtud pochází také hláška:,,Rozkaz byl jasný. Nesmí projet.“ A pošťák skončil rozstřílený na dně jezera. Opět záměna, opět pošťák a opět nájemná vražda, ale zde je vyzněním zdrojem černého humoru.

FILM Pelíšky (1999)

Přidat komentář

TOPlist