Nejslavnější filmy s plíživým děsem

Horrory s neznámým zlem, které zákonitě nemusí znamenat odkapávající sliz nebo úchyláka s kuchyňským nožem jsou posledních pár let velmi v kurzu. V současnosti máme jeden horror za okny a jaké jsou ty nejslavnější filmy s plíživým děsem?

 

Málokterý film oplývá takovou atmosférou plíživého děsu jako původní verze INVASION OF THE BODY SNATCHERS (Invaze zlodějů těl, někdy též Invaze lupičů těl), která vznikla v padesátých letech, konkrétně v roce 1955. Přestože film vznikal ve studiovém systému neměli tvůrci k dispozici příliš velký rozpočet, proto museli spoléhat jen na své umění vytvořit hrůzostrašnou atmosféru. Z dnešního pohledu se ale právě tato skutečnost jeví jako hlavní přednost filmu.

Příběh je dnes již klasický žánrový koncept. Téměř nervově zhroucený hrdina Dr. Benell (brilantní Kevin McCarthy), civilním povoláním obvodní lékař, vysvětluje v jedné nemocnici nevěřícímu personálu o hrůzných událostech z jeho města. Vše vypadá z počátku idylicky – krásná partnerka Betty, dobrá práce, milí sousedé na malém městě, ale něco není v pořádku. Lidé se z jakéhosi důvodu začínají chovat divně, snad jako by je v noci někdo vyměnil!

Film natočil skvělý režisér Don Siegel, kterému vděčí za mnohé legendární Clint Eastwood (byl to především právě Siegel, který Eastwooda zasvěcoval do filmové režie a byl jeho blízkým přítelem až do své smrti v roce 1991), tvůrce takových filmů jako Drsný Harry (DIRTY HARRY) nebo Útěk z Alcatrazu (ESCAPE FROM ALCATRAZ). Film je i z dnešního měřítka dobrou filmovou podívanou s černočerným humorem a za všechny scény bych rád uvedl ty nejznámější a to jsou scény s pěstováním lidí a téměř závěrečná scéna s kultovní hláškou, kdy Dr. Benell křičí do kamery:,, They’re here already! You’re next! You’re next, You’re next…!“ a marně se snaží zastavit příval dalších lidí do navenek poklidného městečka, čímž je ovšem myšlen pochopitelně i zvídavý divák na druhé straně plátna. RECENZE

Film, který musí obdivovat každý režisér s ambicemi v horrorovém žánru je zcela pochopitelně The Haunting (1963), jehož posledních 10 minut patří mezi nejděsivější okamžiky světové kinematografie, a to nepřeháním. Po zhlédnutí okamžitě poznáte inspiraci legendární série Evil Dead Sama Raimiho. Více o filmu na tomto odkazu The Haunting.

Záhadný dům Hill House před osmdesáti lety postavil krutý Hugh Crain. Od té doby se dům stal svědkem záhadných úmrtí několika žen…

halloween-jamie-lee-curtis

Jedním z absolutních žánrových vrcholů je Halloween Johna Carpentera, který dokonce odpovídá na otázku, zda statický záběr na křoví může diváka vyděsit. Ano, může. Následná série se točila přes 30 let, ale jednička je prostě základ.

Na počátku všeho byla vzájemná sympatie mladého režiséra Johna Carpentera k blonďaté scenáristce a producentce Debře Hill. Při společných dostaveníčkách vymýšleli horrorový příběh o vraždění mladých chův. Carpenter věděl moc dobře, že nejhorší je točit komedie. Člověk je příliš soustředěný na vytváření gagů, než aby se plně soustředil na skutečnou filmařinu a zábavu při natáčení. K dispozici neměl smlouvu s žádným studiem, jako tvůrce neměl žádný kredit a jediný kdo mu důvěřoval byl britský distributor Michael Meyers, který ho neustále povzbuzoval v tvůrčí kreativitě.

1963 – Michael Myers je malý chlapec, ale zlo už v něm dříme a čeká na razantní impuls k první krvavé lázni. Poté, co doslova vyvrhne svou sestru se pouští i za svou druhou. Naštěstí je včas odhalen a umístěn do nápravného zařízení do péče doktora Loomise (Donald Pleasence). O 17 let později se vrací před svátkem mrtvých – Halloweenem, aby svou práci dokončil. Chce zabít svou sestru Lauru (Jamie Lee Curtis) a potažmo každého, kdo mu v tom bude chtít zabránit.

Každý horror musí mít svůj atribut. Halloween má dlouhý kuchyňský nůž a pochopitelně masku, která je pro horror nezbytná. Střihač snímku a šéf výpravy Tommy Lee Wallace navrhnul, aby měl Myers na hlavě masku klauna, ale Carpenter se dostal náhodou k masce Williama Shatnera, kterou měl jednou na hlavě ve Star Treku. Přišel s ní na hlavě až v průběhu natáčení a členové štábu na něj hleděli s nefalšovanou hrůzou v očích. Jediný kdo zůstal v klidu byl další producent filmu Irwin Yablans, který do ticha promluvil:,,Nevím kdes to vyhrabal, Johne, ale na ty lidi to evidentně působí.“

Všudypřítomné zlo dělá z tohoto filmu mistrovské dílo. Carpenter používá doslova geniální úhly kamery, které vyděsí víc než jakákoliv brutalita. Častokrát snímá jen křoví, ale divák ví velmi dobře, že to není jen obyčejné křoví, ale podstatné je, co se skrývá mezi větvemi. Carpenter si pro film složil hudbu zcela sám. Jeho otec ho jako malého učil hrát na bongo a tak si osvojil rytmus. Buben pak vyměnil za klavír a syntetizátor, ale ponechal jednoduchost rytmů, které znal. Výsledek je naprosto fenomenální.

Sam Raimi

Film s fenomenálním úvodem a nekompromisní vizuální složkou je originál horroru Evil Dead. Skupinka středoškoláků si jede užívat na chatu v lesích. Mezi nimi i Ash (Bruce Campbell) se svojí přítelkyní. Probudí však blíže nedefinovatelné lesní zlo čtením z knihy mrtvých.

Film Evil Dead režiséra Sama Raimiho je jedním z nejzásadnějších hororových filmů 80. let a rozhodně nepřeženu, když řeknu, že jeden z nejkultovnějších hororových filmů všech dob. Je důkazem toho, že mladý člověk s elánem a talentem dokáže natočit atmosférický strašidelný film a přitom zůstat invenční a leckdy i vtipný.

Starší diváci měli možnost vidět Evil Dead za minulého režimu na notně ošoupaných videokazetách se simultánním překladem jednoho hlasu jako Duch lesa. Ve filmu tečou hektolitry krve, uvidíte v něm první znásilnění stromem a budete se pravděpodobně patologicky smát. Na druhou stranu je v něm spousta fantastické atmosféry, která z tohoto filmu dělá opravdu prvotřídní lahůdku. Film se stal obrovským komerčním hitem, vzhledem ke svým nákladům a už po svém vzniku získal kultovní status, který byl potvrzen vítězstvím na nejprestižnějších hororových festivalech.

Plíživý děs v současných filmech má často podobu neviditelných démonů, v tom lepším případě, bizarních efektů, v případě horším. Jisté je, že i při recyklaci úspěšných hororů z dob minulých se čas od času objeví nějaký nečekaný klenot, a to je moc dobře.

SOUVISEJÍCÍ FILMY:

my_5

My

Uteč

follows3

Neutečeš

Slunovrat

Děsivé dědictví

Sarlatan_Ivan Trojan_Juraj Loj_01_youtube

Milí čtenáři, sledujte náš nový účet na youtubu a dejte odběr. Náš kanál se pravidelně utěšeně rozrůstá o nová videa! Určitě si nenechte ujít videa Pod povrchem (filmu o filmu) k novému Top Gunu a horroru Neviditelný od Blumhouse . Ostatně po kliknutí sem se podívejte na playlisty

Přidat komentář

TOPlist