Marťan (2015)

T

Scenárista Drew Goddard, který napsal i první verzi scénáře se měl ujmout i režie a do hlavní role počítal s Mattem Damonem, ale v momentě, kdy se objevil Ridley Scott šel mistrovi stranou. Legendární režisér se proslavil snímky kypícími brutalitou, extrémně hutnou atmosférou a sofistikovaným násilím, ale zde si  zvolil cestu úplně jinou, která staví na chytrém humoru a logických vychytávkách. A právě díky tomu film diváka chytne už od úvodních záběrů, protože může k astronautům od první chvíle cítit sympatie.

 

Damonovi podle New York Times řekl do telefonu:“nepočítejte s tím, že za tenhle film dostanete Oskara, nechci abyste si tam trhal vlasy a řval, že tam zemřete, chci to natočit úplně normálně a chci do toho dostat černej humor astronautů z NASA a podle toho se taky přepíše scénář.“ A Damon mu na to odpověděl:“To mi vyhovuje, stejně jsem tomu scénáři vůbec nerozuměl, jestli to bude teda jako MacGyver na Marsu, tak budu jedině rád.“

T

NASA vzala film za svůj a režisérovi vyšli maximálně vstříc, přesto počítejte s velkou uměleckou licencí. NASA je příspěvková organizace, takže si o tak gigantickém pracovišti jako je ve filmu může nechat jenom zdát. Jeden z astronautů dokonce řekl, no spíš si představte, že zařízení z NASA vypadá jako kdyby se nakupovalo na internetové aukci, a to ještě za nejnižší příhozy. Druhá věc, která možná naštve vědecké škarohlídy je informace, která v pondělí zaplavila světová média, tedy že je na Marsu voda. Ridley Scott tuto informaci dostal dva měsíce před natáčením, ale naprosto správně se rozhodl, že na to nebude brát zřetel, protože by se připravil o krásné dramaticky nosné scény s výrobou vody, které už měl ve scénáři.

 

Marťan nestojí na notoricky známé předloze, nevychází z žádného staršího filmu , ale je originální sci-fi, která se sice poslední dobou v kinech objevuje (Interstellar, Gravitace, Ex Machina), jenže pokaždé v docela vážném, lítostivém a naléhavém kabátě. Na druhou stranu Mac Gyver na Marsu je hodně nasazené přirovnání, tak se nemusíte bát.

T

Ve filmu v podstatě nejsou záporné postavy a hlavním protivníkem je nehostinná planeta a ohromný vesmír. Všichni se chovají racionálně a postavy nejsou černobílé. Letos je Marťan vlastně první mainstreamový velkofilm, kde se hlavní hrdinové nechovají šablonovitě podle comicsové předlohy nebo jako zdegenerovaní psychopati v zhovadilé extravaganci v Šíleném Maxovi, ale jako lidé z masa a kostí.

 

Film stál 107 milionů dolarů, dostal štědré maďarské daňové vratky a stal se posledním velkým hitem Foxů, než ho spolkl myšák Disney. Marketingová kampaň Marťana na nosičích byla velmi originální. DVD se prodávala v oddělení zeleniny hned vedle brambor, i díky tomu se nosiče dostaly na rekordní čísla, a to v době kdy už se v podstatě neprodávaly.

Velkou výtku mám ale k českému dabingu, který film hodně sráží. U Matta Damona už jsme si zvykli na Michala Jagelku nebo Filipa Jančíka a jeho nový dabér, který je objektivně o dvacet let mladší má sice zajímavý hlas, ale je to hodně nezvyklé a úplně se k Damonovi nehodí. Ostatně vůbec obsazení herců u celého filmu je zvláštní, dva známé padesátníky (Sean Bean a Jeff Daniels) mluví sedmdesátníci, kteří tyto herce nikdy nedabovali a jsme u ně zvyklí na úplně jiných druh postav a musím kriticky říct, že jak jsou obvykle velké filmy namluveny skvěle, tak tady se to skutečně moc nepovedlo a řada humoru, u kterého jsem se v kině báječně bavil, tady vyšuměly do ztracena a dabing někdo pochopil, že se jedná o velké drama nikoli o komedii. Disky naštěstí mají samozřejmě originální stopu, kde si film můžete užít s celkem slušnými českými titulky.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist