Nesmiřitelní (1992)

Nesmiřitelní (1992)

Unforgiven USA 1992, režie: Clint Eastwood, scénář: David Webb Peoples, kamera: Jack N. Green, hudba: lennie Niehaus, střih: Joel Cox, hrají: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris

135 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

Oskar za nejlepší film, režii, herce ve vedlejší roli (Gene Hackman), střih, nominace na Oskara – zvuk, scénář, herec v hlavní roli (Clint Eastwood), výprava, kamera, 4. nejlepší western všech dob podle Amerického filmového institutu

Film:

 

Jedna ze šlapek z místního bordelu je ošklivě pořezána nožem od jednoho prostoduchého kunčafta a šerif Little Bill Dagget (Gene Hackman) na to zvysoka kašle, protože on už trest vyslovil a také vykonal. Prostitutky ovšem spokojeny nejsou, proto si najmou bývalého pistolníka Williama Munnyho (Clint Eastwood), který sotva udrží flašku, natož pistoli, aby toho hajzla zastřelil. Munny se svým přítelem černochem Nedem Loganem (Morgan Freeman) a mladíkem Kidem jede do městečka vykonat spravedlnost za peníze, což se Daggetovi pochopitelně nelíbí, což předvede, když jednoho náhodného pistolníka bez milosti zkope a pak zastřelí zezadu.

Nesmiřitelní (1992)

Antiwestern Nesmiřitelní žánr rehabilitoval a vytvořil v něm nesmazatelnou stopu. Eastwood skončil s heroizováním pistolníků se srdcem na pravém místě a předvedl je asi tak, jací mohli být ve skutečnosti – zoufalci a alkoholici. Zvláštní pozornost si zaslouží ve filmu Gene Hackman (Nepřítel státuFrancouzská spojka, Superman), který zde vytvořil nepředstavitelného strážce zákona, který udržuje pořádek skutečně podle sebe. Herecké výkony všech čtyř hereckých mistrů, skvělý scénář a zkušená poctivá režie činí z Nesmiřitelných klasické dílo.

A přitom to tak vůbec nemuselo být. Scénář totiž koloval hollywoodskými studii nekonečných 20 let. Od počátku byl do filmu angažován Gene Hackman, který ho ale neustále odmítal. Eastwood scénář miloval a snažil se ho prosadit. Studio Warner Bros na něj uvolnilo peníze až s úspěchem antiwesternu Kevina Costnera Tanec s vlky, který prokázal, že Američané konečně našli odvahu podívat se na svou historii i z jiné stránky. Důležité je také uvést autora scénáře, kterým je David Webb Peoples, tedy scenárista kultovního Blade Runnera. Jenže nesmíme zapomínat nato, že zatímco dnes je pro nás Blade Runner synonymem trháku a uměleckého úspěchu první kategorie, v 80. letech po filmu neštěkl ani pes. Eastwood nakonec použil scénář z roku 1972 naprosto beze změn, kromě úvodního komentáře o Williamu Munim, který nahradil titulky. Tato změna byla však jistě ku prospěchu věci.

Nesmiřitelní (1992)

Hollywoodský establishment byl odjakživa držen bankovními úvěry konzervativních společností z Wall Street a do té doby realizace podobných typů filmů jako Nesmiřitelní zkrátka nepřicházela v úvahu. Pokud se podíváme do historie například na klasický film Malý velký muž Artura Penna, který máme i v naší knize Slavná světová filmová klasika zjistíme, že nevznikl ve studiovém systému. Eastwooda tak můžeme směle řadit k průkopníkům.

I přesto na film příliš peněz nebylo a pokud vezmeme v potaz, že americké studiové filmy se obvykle točí tři měsíce, tak Eastwood dobový western Nesmiřitelní zvládl natočit se vším všudy za 39 dní. Film měl naplánovaný tak dokonale a filmoví kaskadéři zvládli své úkoly ta brilantně, že se film natočil dokonce o 4 dny méně, než bylo původně v plánu.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist